Open brief Greta Thunberg aan EU-leiders eist onmiddellijke actie

Greta Thunberg schreef met drie andere jonge klimaatactivisten een open brief aan de EU-leiders. De aanhef is een simpele waarheid: ‘Jullie moet stoppen met te doen alsof we de klimaat- en ecologische crisis kunnen oplossen, zonder die als een crisis te behandelen’. Maatregelen moeten genomen worden. ‘Niet over een paar jaar, maar nu’.

Er staat een aantal essentiële maatregelen in de brief die direct genomen moeten worden om een onomkeerbare ecologische ramp te voorkomen. De brief is ondertekend door een paar duizend activisten, wetenschappers en beroemdheden.

STOP INVESTERINGEN EN SUBSIDIES IN FOSSIEL

Om de klimaatdoelen te halen, heeft de wereld in Parijs afgesproken om te zorgen dat de temperatuur niet met meer dan 1,5% stijgt. Om dit doel te bereiken moeten de investeringen in de fossiele brandstoffen worden afgebouwd. Maar deze industrie wordt daarentegen nog altijd zwaar gesubsidieerd en de gezamenlijk geplande investeringen in fossiele brandstoffen laten zien dat de klimaatdoelen nooit gehaald kunnen worden. ‘Even a child can see that the climate and ecological crisis cannot be solved within today’s system’.

ECOCIDE

De brief roept de EU-leiders ook op om ecocide te erkennen als internationale misdaad onder het Internationaal Strafhof. Ecocide is de grootschalige beschadiging, vernietiging of verlies van ecosystemen. Onlangs stelde de Franse burgerraad ook voor om ecocide strafbaar te stellen in de Franse wetgeving.

Maria Westerbos, directeur en oprichter van de Plastic Soup Foundation: ‘De grote milieuproblemen van de wereld, waaronder plasticsoep, kunnen alleen bestreden worden door die problemen als een crisis aan te pakken. De brief van Gretha is mij daarom uit het hart gegrepen. Laten we met zijn allen deze brief mede ondertekenen door een heel krachtig signaal af te geven.’

Onderteken de brief hier.

Bron: Plastic Soup Foundation