Overleving van kanker gestegen naar 65%

Vanaf zondag organiseert KWF Kankerbestrijding voor de 70e keer de grootste collecte van Nederland. Ruim 800 collecteteams, bestaande uit 80.000 vrijwilligers, halen van 1 t/m 7 september geld op voor kankerbestrijding. De opbrengst komt ten goede aan het voorkomen van kanker, meer kankeronderzoek en een beter leven voor mensen die ziek zijn of ziek zijn geweest.

In 70 jaar tijd, sinds de oprichting van KWF, is de overlevingskans van kanker gestegen van 25% naar 65% (cijfers IKNL). Dat is positief, maar jaarlijks overlijden nog steeds ongeveer 45.000 mensen aan kanker; dat maakt dat kanker doodsoorzaak nummer 1 is in Nederland.

Speciale munt

HKH Prinses Beatrix, beschermvrouwe van KWF, sloeg op 31 augustus in het bijzijn van collectanten, patiënten en onderzoekers een speciale KWF-Munt. Dit gebeurt in de Koninklijke Munt in Utrecht, op de geboortedag van Koningin Wilhelmina. Met een gift van de Nederlandse bevolking heeft zij in 1949 KWF opgericht.

‘Het is een enorme eer dat Prinses Beatrix deze munt slaat voor ons 70-jarig bestaan. KWF is opgericht door Koningin Wilhelmina en Prinses Beatrix is sinds 1980 onze beschermvrouwe. Daar zijn we heel trots op. Namens iedereen die KWF een warm hart toedraagt, wil ik iedereen heel hartelijk bedanken.’
Johan van de Gronden, directeur van KWF Kankerbestrijding.

Vriend van KWF Gijs Staverman opent maandagochtend met een slag op de gong de Amsterdamse beurs Euronext.

Drie generaties collectanten

Kanker raakt ons allemaal: maar liefst 1 op de 3 mensen krijgt kanker. Daardoor loopt iedere collectant met een eigen motivatie en doet iedereen met een persoonlijke reden iets in de collectebus. Nina van der Kaaden (20 jaar) uit Ermelo : ‘Al sinds ik kan lopen, loop ik collecte. Eerst met mijn oma of moeder mee en vanaf mijn 16e met een eigen bus. Ik collecteer niet alleen voor een ander, want elk jaar levert het mezelf ook iets op, zoals bijzondere gesprekken.’

NPO Radio 2 steunt van maandag 2 tot en met vrijdag 6 september de Collecteweek met 'NPO Radio 2 - 100 uur voor KWF'. Onder aanvoering van DJ Rob Stenders maken alle DJ’s op de publieke radiozender 100 uur radio voor KWF.

Bron: KWF

De KWF Munt is exclusief geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt en is geen wettig betaalmiddel. Er zijn slechts 7.000 exemplaren verkrijgbaar via www.knm.nl/kwf.