Permanente zomertijd maakt ons dikker en depressiever

De zomertijd is afgelopen komend weekend weer ingegaan. Dat betekent dat de klok een uur vooruit is gezet. Volgens Koko Beers, woordvoerder bij de Hersenstichting, heeft het wisselen van winter- naar zomertijd en weer terug grote gevolgen voor de volksgezondheid. Het is dan ook belangrijk dat dit de laatste keer is dat de zomertijd ingaat en dat we voor een permanente wintertijd gaan. Doen we dit niet, dan worden we als Nederlanders dikker en depressiever.

“Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd het beste is voor de volksgezondheid”, zegt Beers. Door het verzetten van de klok moet je biologische klok zich elke keer weer aanpassen, wat niet voor iedereen makkelijk is. Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring in de slaap. “In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. “Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig.” De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor ons 24-uursritme. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.

De biologische klok is essentieel voor een goede slaapkwaliteit, een goede slaapduur en voor het gevoel fit te zijn overdag. Voldoende slaap is op korte termijn belangrijk voor leren, geheugen en de stemming. Op lange termijn is een goede nachtrust essentieel voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem. Beers: “Als we een continue wintertijd aanhouden vertraagt de biologische klok minder en gaan Nederlanders eerder slapen ten opzichte van hun werk- en schooltijden. Het is dan ook belangrijk dat dit de laatste keer is dat de zomertijd ingaat. We moeten naar een permanente wintertijd gaan.”

Bron: Hersenstichting

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.