Philips en Stichting Vluchteling samen tegen kindersterfte in Oeganda en Tsjaad

Longontsteking is wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak onder jonge kinderen. Jaarlijks zijn er bijna 1,4 miljoen dode kinderen onder de vijf jaar te betreuren. Stichting Vluchteling, Philips Foundation en International Rescue Committee slaan de handen ineen om longontsteking bij kinderen in Oeganda en Tsjaad aan te pakken en hiermee kindersterfte tegen te gaan.

Dit initiatief biedt innovatieve zorg voor longontsteking aan ongeveer 1.600 kinderen onder de vijf jaar in twee van de zwaarst getroffen landen in Afrika. Het gaat in dit project om het testen van ademhalingsmonitoren om longontsteking te detecteren. We doen dat in Palabek vluchtelingenkamp in Oeganda en in de regio Guéra in Tsjaad.

Ademhalingsmonitoren

Philips heeft voor het diagnosticeren van longontsteking een ademhalingsmonitor ontwikkeld, dat de snelheid van de ademhaling bij kinderen meet. Directeur Tineke Ceelen: “We zijn er trots op om met Philips Foundation samen te werken in de strijd tegen kindersterfte. Longontsteking is lastig te diagnosticeren, zeker in de gebieden waar wij werken is de kwaliteit van de gezondheidszorg vaak slecht.”

Stichting Vluchteling werkt met Philips Foundation samen om de effectiviteit van de monitoren te testen. Als dat succesvol blijkt te zijn, kan de apparatuur op grotere schaal ingezet worden.

Gezondheidszorg in Oeganda en Tsjaad

In ontwikkelingslanden als Oeganda en Tsjaad zijn de sterftecijfers onder kinderen nog altijd onaanvaardbaar hoog. In Oeganda dragen infecties aan de luchtwegen bij tot 14% van de totale sterfte bij kinderen onder de vijf jaar en overtreft er zelfs malaria. Tsjaad heeft een van de hoogste sterftecijfers onder de vijf jaar ter wereld. Slechts een kwart van de kinderen met vermoedelijke longontsteking ontving medische zorg en 17 op elke 100 kinderen overlijdt voor hun vijfde levensjaar.

De missie van Philips Foundation is de ongelijkheid in de gezondheidszorg terug te dringen door achtergestelde gemeenschappen toegang te bieden tot hoogwaardige gezondheidszorg.

Bron: Stichting Vluchteling