Prinses Beatrix aanwezig bij Pleeggrootouderdag 2019

Vandaag vindt in het bijzijn van Prinses Beatrix de Pleeggrootouder-en-kleinkind-dag plaats. Deze speciale dag in Alkmaar is de afsluiting van de jaarlijkse week van de pleegzorg die 30 oktober 2019 van start ging. Met deze actieweek wordt aandacht gevraagd voor het belang van pleegzorg.

Op deze dag ontmoeten pleeggrootouders en betrokken instanties elkaar, wisselen kennis uit en worden ze in het zonnetje gezet. Prinses Beatrix gaat tijdens de pleeggrootouderdag in gesprek met enkele pleeggrootouders en pleegkleinkinderen over hun ervaringen. Ook bezoekt zij activiteiten waar pleegkleinkinderen tijdens deze dag aan deelnemen.

Belang van pleeggrootouders

Pleeggrootouders zijn grootouders die de zorg van hun kleinkinderen hebben overgenomen, omdat hun eigen kinderen er niet toe in staat zijn. Bijvoorbeeld door een verslaving of een psychisch probleem. Kinderpostzegels wil zo veel mogelijk kinderen laten opgroeien in een stabiele gezinssituatie waarin zij veilig kunnen opgroeien en zij zich gezond kunnen ontwikkelen. “Pleeggrootouders zijn heel hard nodig, omdat er te weinig pleegouders zijn”, zegt Edith van den Akker, projectcoördinator Pleegzorg bij Kinderpostzegels, “Het voordeel is dat het kind binnen een vertrouwde omgeving wordt opgevangen.”

Kamer voor een kind

Ieder pleegkind verdient een eigen kamer; een plek voor jezelf om tot rust te komen of om je huiswerk te maken. Niet ieder huis beschikt over de juiste faciliteiten. Vaak zijn aanpassingen nodig aan het huis: een dakkapel plaatsen of een extra bed in de kamer. Met het programma ‘Kamer voor een kind’ biedt Kinderpostzegels, samen met andere fondsen, de mogelijkheid om de leefomstandigheden van geplaatste kinderen te verbeteren.

De Pleeggrootouderdag is een initiatief van Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Kinderpostzegels, pleegzorgorganisaties Parlan, Spirit, Kenter en de Gemeente Alkmaar.

Bron: Stichting Kinderpostzegels