Proefdiervrij: Tandenpoetsen binnenkort niet meer proefdiervrij, tenzij we iets doen!

De cosmeticawet, die al honderdduizenden proefdieren per jaar sinds 2013 heeft gered, is in gevaar. Een maas in de wet maakt mogelijk dat cosmetica-ingrediënten toch op dieren getest mogen worden, om zo de veiligheid van medewerkers in het productieproces te garanderen. Deze maas in de wet zorgt ervoor dat een hoop proefdieren onnodig lijden: het testen van cosmetica kan namelijk ook zonder proefdieren.

In het kort:

  • Europa’s verbod op dierproeven voor cosmetica wordt bedreigd.
  • Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) stelt nieuwe dierproeven voor op ingrediënten die al jaren veilig worden gebruikt – zelfs ingrediënten die alleen in cosmetica worden gebruikt.
  • Als dit voorstel wordt aanvaard, kunnen miljoenen dieren worden onderworpen aan wrede en onnodige proeven.
  • Het vormt een bedreiging voor de extra vooruitgang waar het Europees Parlement al sinds 2018 om vraagt – om in 2023 te komen tot een wereldwijd verbod op alle dierproeven voor cosmetica.
  • Dierproeven zijn niet langer nodig om de veiligheid te waarborgen dankzij moderne, mensrelevante, wetenschappelijke alternatieven waarbij geen dieren worden gebruikt.
  • Proefdiervrij roept mensen, die in de lidstaten van de Europese Unie wonen, op om het initiatief hier te ondertekenen. Hiermee vertellen we de Europese Commissie dat we de gebroken belofte van een Europa waar dieren niet langer lijden en sterven voor cosmetica, niet zullen accepteren.
  • Dit is het moment om met één stem te spreken. We zijn er trots op dat we samen met andere dierenbeschermingsorganisaties, Dove en The Body Shop 1 miljoen consumenten mobiliseren om een Europees burgerinitiatief te ondertekenen.

Wat gebeurt er met de petitie #SaveCrueltyFreeCosmetics?

Met de handtekeningen die we verzamelen met het Europeese burgerinitiatief gaan we naar de Europese Commissie. Hen willen we dringend vragen om onze cosmeticawet die proefdieren beschermd, nog beter te maken zodat proefdieren ook in de toekomst uit cosmetica-onderzoek wegblijven. En dit doen we niet alleen! We bundelen onze krachten met Dove, The Bodyshop en meer dan 100 andere dierenbeschermingsorganisaties en doen een oproep aan consumenten om het Europese burgerinitiatief te ondertekenen. Samen met PETA, Crueltyfree EU, HSIGlobal, EUCareForOurCompanions en de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), voeren we campagne om één miljoen handtekeningen te verzamelen. We hebben je hulp dus hard nodig.

Samenwerking dierenbelangenorganisaties in Europa

Sinds 2020 zit Proefdiervrij in de Eurogroup for Animals. Deze Europese dierbelangenorganisatie heeft voor de aankomende jaren proefdieren als thema hoog op de agenda staan. Door aan te sluiten bij deze partij zorgt Proefdiervrij ervoor dat, niet alleen Nederland, maar heel Europa zich gaat hardmaken voor proefdiervrije innovatie.

Welke producten vallen onder cosmetica?

Iedereen heeft cosmeticaproducten in huis. Onder cosmetica valt namelijk niet alleen make-up zoals eyeliner en foundation, maar ook huid- en haarverzorgingsproducten zoals shampoo en bodylotion. Ook tandpasta, deodorant, (scheer)zeep, aftershave en zonnebrandproducten vallen hieronder.

Eigenlijk dus alles wat valt onder persoonlijke verzorging en make-up. De cosmeticawet zorgt er dus voor dat we in Europa dagelijks al veel gebruik maken van proefdiervrije producten. Dat moet zo blijven en dat doen we door de wet te verbeteren.

Bescherm duizenden proefdieren

Teken de petitie en voorkom dat er toch weer proefdieren gebruikt mogen worden voor onze make-up, dagcrèmes, shampoos en andere cosmetica.
Help mee en teken de petitie!

Bron: Proefdiervrij