Project bestrijdt condoomtekorten in Mozambique

Sinds de coronapandemie kampen veel landen, waaronder Mozambique, met een groot tekort aan condooms. Aidsfonds zet zich samen met het nieuwe condoommerk Sam loves Max in om de toegang tot het preventiemiddel te verbeteren.

De coronapandemie had grote impact op de wereldwijde condoomdistributie. In 2020 werd de condoomverstrekking teruggeschroefd met zo’n 11 miljoen condooms. Ondanks de weer toegenomen vraag is de distributie nog niet terug op pijl. Daardoor zijn condooms op veel plekken niet op voorraad of niet betaalbaar voor mensen die ze nodig hebben.

Sam loves Max

Deze week lanceert Sam loves Max in Nederland, een premium condoommerk dat voor elk verkocht condoom er eentje weggeeft aan iemand die er anders geen toegang toe heeft. In een eerste project dat het merk steunt, zorgt Aidsfonds dat de condooms op de juiste plek terecht komen. In Nanatha, in het noorden van Mozambique, voorziet lokale Aidsfonds-partner Anan Clinica in voorlichting voor de gemeenschap en worden nu Sam loves Max-condooms beschikbaar gesteld.

Hiv in Mozambique

Mozambique is één van de zwaarst getroffen landen door de hiv-epidemie. In 2020 schatte UNAIDS dat 12,4% van de volwassen bevolking er met hiv leeft. In 2019 waren er 130.000 nieuwe hiv-infecties.

Naast voorlichting, testen en behandeling is de beschikbaarheid van preventiemiddelen als condooms, preventiepil PrEP en de dapivirinering, ontzettend belangrijk om de epidemie tegen te gaan.

Bron: Aidsfonds

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief