Reactie milieubeweging op Provinciale Statenverkiezingen

Deze uitslag biedt de coalitie voldoende perspectief om samen met oppositiepartijen aan de slag te gaan voor een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid.

Deze uitslag biedt de coalitie voldoende perspectief om samen met oppositiepartijen aan de slag te gaan voor een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Dat is waarvoor 40.000 mensen tijdens de Klimaatmars de straat op gingen. Dat betekent werk maken van een eerlijke en effectieve CO2-heffing. Wij verwachten een degelijk voorstel waarin de vervuiler betaalt, de industrie kan vergroenen en iedereen mee kan doen. Op een manier die zorg draagt voor werknemers uit de vervuilende sector en die veel nieuwe groene banen genereert.

Daarnaast zien we in veel provincies een uitslag die ruimte biedt voor ambitieus klimaatbeleid. Dit moet de inzet zijn van de coalitieakkoorden. De provincies spelen een sleutelrol in het realiseren van een groene en schone toekomst. Veel van de uitvoering van de energietransitie vindt plaats op provinciaal niveau, bijvoorbeeld als het gaat over de aanleg voor wind- en zonprojecten. De nieuw te vormen colleges zijn aan zet om de CO2-uitstoot snel te verlagen, met voldoende aandacht voor landschap, mens en natuur.

Reactie van Natuur & Milieu, Milieudefensie, Greenpeace, de Natuur en Milieufederaties, de Jonge Klimaatbeweging op verkiezingsuitslag Provinciale Statenverkiezingen op basis van eerste exitpolls.