Recordschenking van ruim 370 miljoen voor mens en natuur

De Postcode Loterij kan dit jaar een recordbedrag van 370,6 miljoen euro aan goede doelen schenken, dankzij de deelnemers. Dat maakte de Loterij bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré. In het oog springen de extra schenkingen op het gebied van natuur, klimaat, mensenrechten en vrije journalistiek.

De Postcode Loterij steunt dit jaar organisaties die werken aan het tegengaan van klimaatverandering en het beschermen en herstellen van natuur met ruim 51 miljoen euro extra. Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace zijn verrast met een extra bijdrage van 2 miljoen euro om het bedreigde Amazonegebied in Brazilië verder te kunnen beschermen. Urgenda kreeg een extra bijdrage van ruim 1,6 miljoen euro om klimaatzaken wereldwijd te ondersteunen. Ook onder meer FSC, Natuur- en Milieufederaties en Peace Parks Foundation kunnen rekenen op extra bijdragen.

Dorine Manson, managing director Nationale Postcode Loterij: “De natuur op onze planeet staat onder grote druk door klimaatverandering en de aantasting van ecosystemen. De Postcode Loterij ondersteunt al jaren goede doelen organisaties die zich met hart en ziel inzetten voor een betere wereld. We zijn trots dat we een aantal van hen vandaag met extra donaties kunnen ondersteunen, dankzij onze trouwe deelnemers. Zij maken het verschil.”

Miljoenen uit Droomfonds versterken Noordzee- en Waddennatuur

Eerder deze maand werd bekend dat de Postcode Loterij 15 miljoen euro schenkt aan de Vogelbescherming en de Waddenvereniging voor het baanbrekende project ‘Holwerd aan Zee’, waar de Waddenzee met het Friese achterland wordt verbonden dankzij een opening in de dijk. Ook Natuur&Milieu en Stichting De Noordzee kunnen rekenen op een schenking voor een uniek project: met 8,5 miljoen euro van de Loterij kunnen zij levende riffen creëren aan de voet van windmolens op zee. Een keerpunt voor de onderwaternatuur in deze windparken in onze Noordzee.

Miljoenen euro’s voor vrije journalistiek en mensenrechten

Dit jaar gaat er uit de lotverkoop ruim 15 miljoen extra naar organisaties die werken op het gebied van ‘funding justice’. Zo krijgt burgerjournalistiek netwerk Bellingcat 500.000 euro om een trainingscentrum in Nederland op te zetten, is International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) – de organisatie achter onder andere de Panama Papers – verrast met een 1 miljoen euro om haar netwerk van journalisten uit te breiden en ontvangt Free Press Unlimited 3,5 miljoen euro om straffeloosheid van misdaden tegen journalisten tegen te gaan.

Geld naar onderwijs in conflictgebieden

Naast de in het oog springende schenkingen op het gebied van journalistiek en mensenrechten, klimaat en natuur, verraste de Postcode Loterij ook organisaties die meisjeseducatie versterken. Gordon Brown, oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, nam een cheque van ruim 3 miljoen euro voor kinderrechtenorganisatie Theirworld in ontvangst. Daarmee kan de organisatie de toegang tot onderwijs voor kinderen in conflictgebieden verbeteren.

Recordschenking van ruim 370 miljoen voor mens en natuur

De schenkingen worden gedaan dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. De 370,6 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeld over 117 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,8 miljard euro geschonken aan honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven. Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij.

Bron: Postcode Loterij