Reinbert de Leeuw krijgt oeuvreprijs Cultuurfonds

Koningin Máxima heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018 uitgereikt aan componist, dirigent en pianist Reinbert de Leeuw.

Reinbert de Leeuw krijgt de oeuvreprijs van het Cultuurfonds vanwege zijn grote betekenis voor de eigentijdse muziek: ‘Als pianist, componist, inspirator en dirigent is hij een baanbreker en voorvechter voor nieuwe muziek. Tot de dag van vandaag inspireert hij de jongste generatie musici.’

Tijdens de uitreiking sprak Pierre Audi, regisseur en voormalig (artistiek) directeur van de Nationale Opera en Holland Festival, in een persoonlijke speech uit hoe Erik Satie zijn enige, echte soulmate heeft gevonden in Reinbert de Leeuw.

Fonds voor hedendaagse muziek
Met de Cultuurfonds Prijs krijgt Reinbert de Leeuw naast een bedrag van 75.000 euro, een eigen fonds op zijn naam met een startkapitaal van 75.000 euro. Met dit fonds wil Reinbert de Leeuw nieuw repertoire in hedendaagse muziek ondersteunen, met de nadruk op ensembles. 'Het fonds is gericht op de toekomst, ter ondersteuning van het scheppen van nieuw repertoire, waarbij componisten in nauwe samenwerking met uitvoerend musici mogelijk gemaakt wordt om hun eigen weg te vinden', zei Reinbert de Leeuw in zijn dankwoord.

Via het Cultuurfonds kan door makers een aanvraag worden gedaan uit het Reinbert de Leeuw Fonds, ook kunnen schenkers een bijdrage leveren aan het fonds.

Reinbert de Leeuw
Reinbert de Leeuw (Amsterdam, 8 september 1938) studeerde piano en muziektheorie aan het Amsterdamse Conservatorium, gevolgd door een compositiestudie bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na een start van zijn muzikale carrière als pianist, maakte hij eind jaren zestig furore als een van de componisten – met Louis Andriessen, Misha Mengelberg, Peter Schat en Jan van Vlijmen – van de collectieve opera Reconstructie.

Sinds de oprichting in 1974 is Reinbert de Leeuw vaste dirigent van het Schönberg Ensemble - nu Asko|Schönberg – en nam hij met dit ensemble tientallen albums op met muziek van componisten uit de twintigste eeuw. Daarnaast dirigeerde hij regelmatig andere kamermuziekensembles en belangrijke Nederlandse orkesten zoals de Orkesten van de Omroep en het Residentie Orkest. In het buitenland was hij onder meer verbonden aan het Sydney Symphony Orchestra en het Tanglewood Festival (VS) voor hedendaagse muziek.

Als pianist kreeg Reinbert de Leeuw nationale faam met zijn opnamen van pianowerken van Erik Satie. Voor televisie maakte hij met Cherry Duyns de veelgeprezen VPRO-serie Toonmeesters, waarbij eigentijdse componisten voor een breed publiek toegankelijk werden gemaakt. In 2016 dirigeerde Reinbert de Leeuw het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque met een veel geprezen uitvoering van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs – een oeuvreprijs van 150.000 euro - wordt sinds 2010 toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor cultuur of natuur. Eerder ging de prijs naar Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Interview
In het onderstaande fragment - dat tijdens de uitreiking op 26 november 2018 in Muziekgebouw aan 't IJ is vertoond - vertelt Reinbert de Leeuw over zijn fascinatie voor Erik Satie, en zijn streven om mensen vanaf het podium te raken met zijn muziek.


Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds