Rode Kruis: bijna anderhalf jaar later, 3 voorbeelden van onze veelzijdige hulp in Oekraïne

Het is bijna anderhalf jaar geleden dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleerde. De hulpverleners van het Rode Kruis werken nog steeds onvermoeibaar door om zoveel mogelijk mensen te helpen. En die hulp is veelzijdiger dan je misschien denkt. Want behalve het uitdelen van eten en drinken en het bieden van medische hulp, doen ze nog veel meer. Drie voorbeelden:

1. Mijnen in kaart brengen

De kranten en het internet stonden er begin juni vol mee: de Kachovka-dam in Oekraïne was verwoest. Het gevolg? Grote overstromingen, die eigenlijk een ramp op een ramp waren. Al binnen een paar uur nadat de dam was doorgebroken, deelde het Rode Kruis hulpgoederen uit. Ook was het grote prioriteit om de getroffen gebieden van schoon drinkwater te voorzien, door middel van zuiveringstabletten, waterpompen en grote watertanks.

Maar door de kracht van het water ontstond nog een ander gevaar. Mijnen waren namelijk weggegespoeld, net als andere niet-ontplofte munitie. Het Rode Kruis heeft, samen met lokale autoriteiten en experts, berekend en in kaart gebracht waar deze oorlogsresten waarschijnlijk terecht zijn gekomen. Op die plekken zijn markeringsborden geplaatst – 30.000 in totaal – en posters en flyers uitgedeeld.

2. Hulp aan krijgsgevangenen

Een ander voorbeeld van hoe het Rode Kruis nog steeds helpt in Oekraïne, is de hulp aan krijgsgevangenen. Krijgsgevangenen zijn militairen die door de vijand gevangen zijn gezet. Volgens de regels die gelden in oorlogstijd hebben krijgsgevangen recht op bescherming tijdens een conflict. Er mag bijvoorbeeld geen geweld tegen ze worden gebruikt en krijgsgevangenen moeten kunnen communiceren met het thuisfront.

Het internationale comité van het Rode Kruis, het ICRC, heeft als belangrijke taak om erop toe te zien dat krijgsgevangenen inderdaad deze bescherming krijgen. Sinds februari 2022 hebben hulpverleners van het ICRC daarom meer dan 1500 krijgsgevangenen in Oekraïne en Rusland bezocht en ruim 2500 brieven afgeleverd aan gevangenen en hun dierbaren.

Helaas is dat slechts het puntje van de ijsberg. Het ICRC doet er alles aan om in de toekomst toegang te krijgen tot alle krijgsgevangenen.

3. Oorlogschirurgie

Het Rode Kruis ondersteunt veel ziekenhuizen in Oekraïne en die lijst wordt alleen maar langer. Een van de specifieke dingen die we daar doen, is het trainen van artsen in oorlogschirurgie. In het verlengde daarvan helpen we ook op het gebied van fysiotherapie voor mensen die door het geweld bijvoorbeeld een amputatie hebben moeten ondergaan.

Help het Rode Kruis helpen

Niet alleen in Oekraïne, maar overal in de wereld staat het Rode Kruis klaar voor mensen in nood. Er is veel geld nodig om iedereen te helpen. Wil je een donatie doen? Dat kan via deze link.

Bron: Rode Kruis

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief