Rode Kruis: bosbranden razen door Zuid-Europa en we helpen waar we kunnen

Een nachtmerrie voor Zuid-Europa: enorme bosbranden razen door het Middellandse Zeegebied en veel mensen moeten halsoverkop alles achterlaten. Rode Kruis-hulpverleners in onder andere Turkije, Italië, Spanje, Griekenland en Rusland doen alles om slachtoffers van de branden te helpen.

Hoge temperaturen, droogte en harde wind. Het zijn de ideale omstandigheden voor een natuurbrand en dit zorgt momenteel voor een hoop ellende in het zuiden van Europa. Duizenden mensen hebben vanwege het vuur hun huis moeten verlaten. Vele dieren zijn omgekomen, natuurgebieden zijn verwoest en huizen gingen in vlammen op.

Overal hulp nodig

Overal zijn hulpverleners van het Rode Kruis op de been om slachtoffers van de branden te helpen. Zo staan in Turkije meer dan tweeduizend hulpverleners klaar om in actie te komen. Ze vangen de bevolking op, zorgen voor voedsel en water en geven mentale ondersteuning aan mensen die door de natuurbranden alles verloren hebben.

In Griekenland helpt het Rode Kruis bijvoorbeeld bij het evacueren van mensen en staat ze de brandweer bij. In Italië hielpen ze inwoners van Sardinië om hun huis te ontvluchten en delen ze water en voedsel uit. In Spanje kwamen vrijwilligers in actie bij een brand in de buurt van Madrid. Verder zorgen hulpverleners in Rusland voor voedsel, water, onderdak en hygiënekits voor de slachtoffers van de branden daar.

Meer ellende verwacht

In veel landen wordt gevreesd dat de branden de komende dagen erger zullen worden. In onder andere Turkije en Griekenland worden opnieuw hoge temperaturen verwacht en hulpverleners houden er rekening mee dat meer hulp nodig is.

Het Internationale Rode Kruis maakt zich bovendien zorgen dat we ook op de langere termijn vaker met bosbranden te maken zullen krijgen rond de Middellandse Zee. Door klimaatverandering wordt het weer extremer en is er een groter risico op natuurbranden.

Bron: Rode Kruis