Rode Kruis: meer handtekeningen nodig tegen lijden in Jemen

Ruim 8.700 mensen hebben de petitie van het Rode Kruis getekend tegen onnodig (over)lijden in Jemen. Driekwart van de Jemenieten heeft dringend hulp nodig. Humanitaire organisaties kunnen dit probleem niet alleen oplossen, een politieke oplossing is nodig. Daarom is het Rode Kruis een petitie gestart. De hulporganisatie roept de politiek op om zich hard te blijven maken voor de verbetering van de situatie in Jemen en tegen wapenleveranties aan strijdende partijen. Meer handtekeningen zijn nodig om te laten zien dat Nederland dit lijden wil stoppen.

Zolang er geen politieke oplossing is in Jemen, is het lijden voor de burgers immens. ,,Als er geen oplossing komt zal de honger in het land alleen maar erger worden, totdat mogelijk hongersnood wordt bereikt”, zegt Fabrizio Carboni, hoofd van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in het Midden Oosten.

Om de neerwaartse spiraal te verbreken is het belangrijk dat het conflict wordt gestopt en er naar een politieke oplossing wordt gezocht. Naleving van het humanitair oorlogsrecht is van groot belang en toegang van hulporganisaties en hulpgoederen tot getroffen gebieden is essentieel om mensen te kunnen helpen.

Hodeida

Teams van het Rode Kruis bezochten onlangs Hodeida. Zij gingen onder andere langs een school waar mensen die gevlucht zijn verblijven. Ze troffen verzwakte kinderen aan die sterk vermagerd zijn omdat er nauwelijks eten is. Gezinnen eten vaak een mengsel van water en bloem of kleine porties rijst.

Bij de gevechten in Hodeida was de afgelopen tijd te zien dat dit ook een gevaar vormt voor de gezondheidszorg. Zo kwamen de gevechten erg dicht bij een van de laatst overgebleven ziekenhuizen in de regio, het Al Thawra ziekenhuis. Alle medische voorzieningen mogen niet aangevallen worden.

Geen tijd te verliezen

,,Er is geen tijd te verliezen. Terwijl de strijdende partijen werken aan een duurzame oplossing, kan de bevolking niet wachten”, concludeert Carboni. Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op om burgers, scholen en ziekenhuizen niet aan te vallen en afstand te houden van dit soort gebouwen in hun gevechten.

Hulp voor de bevolking is van levensbelang. Het afgelopen jaar hebben 500.000 mensen voedsel ontvangen van het Rode Kruis, onder hen zwangere vrouwen en zwaar ondervoede kinderen. Ook heeft het Rode Kruis aan honderdduizenden mensen medische hulp gegeven. Alleen al in de omgeving van Hodeida werd aan 430.000 mensen schoon drinkwater uitgedeeld.

Teken hier de petitie voor Jemen.

Bron: Rode Kruis