Honger drijft de Hoorn van Afrika tot wanhoop en Rode Kruis opent Giro 6251

In de Hoorn van Afrika hebben meer dan 14 miljoen mensen onvoldoende te eten. Er is een enorm tekort aan voedsel ontstaan in landen als Kenia, Ethiopië en Somalië, onder andere door droogte. Er is onmiddellijk meer hulp nodig. Daarom kun je nu doneren op Giro 6251 (NL58INGB0000006251).

Het voedseltekort in de Hoorn van Afrika is de afgelopen tijd hard toegenomen. Door vier droge seizoenen achter elkaar zijn veel oogsten mislukt en is vee gestorven. Naar verwachting krijgt het gebied dit jaar te maken met de ergste droogte in veertig jaar.

Daarnaast kregen mensen in de regio de afgelopen tijd nog meer ellende over zich heen. Zo werd de voedselproductie ook verstoord door overstromingen. Ook vraten gigantische sprinkhanenzwermen de gewassen op én in het gebied spelen allerlei conflicten.

“De combinatie van droogte, overstromingen, sprinkhanenplagen, conflicten en klimaatverandering is een dodelijke cocktail,” vertelt Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. “Gewassen, grasland en water zijn verdwenen. Er is simpelweg niet genoeg te eten voor mens en dier. Dit zorgt op zijn beurt weer voor woekerprijzen voor voeding. Je kunt nauwelijks ontsnappen aan de rampen die deze regio treffen.”

We mogen de mensen in de Hoorn van Afrika dus niet vergeten, benadrukt Segaar. “Als het zo doorgaat, wordt deze droogte nog erger dan de grote droogte in deze regio in 2011, waar alleen al in Somalië meer dan 260.000 mensen overleden, volgens cijfers van de VN.”

Wat doet het Rode Kruis?

  • Ze delen voedsel uit aan mensen die dit het hardste nodig hebben.
  • Ze geven gezinnen vouchers waarmee ze zelf maaltijden kunnen kopen. Zo zijn ze minder afhankelijk van hun oogst en vee, en steunen ze direct de lokale economie.
  • Ze herstellen waterpunten zodat gezinnen en boeren die kunnen gebruiken.
  • Ze zorgen voor schoon drinkwater. Daarmee wisten ze bijvoorbeeld al 50.000 mensen in Ethiopië te bereiken.
  • Ze geven medische en psychosociale hulp. Ze hebben bijvoorbeeld acht mobiele klinieken in Somalië waarmee ze ondervoede mensen in de meest afgelegen gebieden kunnen bereiken.
  • Ze helpen mensen om ook op langere termijn om te gaan met klimaat-gerelateerde rampen zoals droogte. Bijvoorbeeld met projecten rondom waterbesparing en vergroening.

Wat kun jij doen?

Vind jij ook dat we de mensen in de Hoorn van Afrika niet mogen vergeten? Help dan om de honger tegen te gaan! Steun het Rode Kruis en geef op Giro 6251 (IBAN: NL58INGB0000006251)

Bron: Rode Kruis

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief