Rondeel vangt kippen diervriendelijker
In Rondeelstallen is met succes een diervriendelijke vangmethode voor legpluimvee geïntroduceerd. De methode wordt in het buitenland al toegepast, en werd vervolgens ontwikkeld en toegespitst op de Nederlandse markt. Half april werden de eerste testen hiermee uitgevoerd en deze pakten positief uit. Diverse bedrijven hebben dan ook belangstelling getoond voor deze nieuwe vangmethode.
Legkippen massaal ‘afgedankt’
Kippen die niet meer bruikbaar zijn voor de eierproductie worden als oud vuil behandeld en komen op een ellendige manier aan hun einde. Een groot deel van de miljoenen uitgelegde hennen wordt goedkoop in Polen geslacht. Dit meldde de Dierenbescherming al in 2016 naar aanleiding van een onderzoeksrapport op basis van bevindingen van Eyes on Animals. Niet alleen het transport is een hel voor de dieren, ook het vangen en inkratten van de uitgelegde hennen dat eraan voorafgaat is een regelrecht drama. Nu is er dan eindelijk goed nieuws: in Rondeelstallen wordt voortaan diervriendelijker gewerkt. Dit volgens de zogenaamde ‘Zweedse vangmethode.’
Geslacht op anderhalfjarige leeftijd
Biologisch of scharrel, legkippen komen allemaal op dezelfde manier voortijdig aan hun einde. Van nature worden de dieren zeven tot negen jaar oud. Als de eierproductie van een legkip na anderhalf jaar (en ongeveer driehonderd gelegde eitjes) terugloopt dan staat hen meestal het slachthuis te wachten. In een paar uur maakt een vangploeg de stal dan leeg. Kippen worden bij de poten gegrepen en met drie tot vijf tegelijk ondersteboven in kratten gepropt. Botbreuken en verwondingen zijn eerder regel dan uitzondering.
Rustig in de stal
Sinds een aantal jaar geeft Eyes on Animals trainingen aan kippenvangers en heeft de pluimvee-industrie kennis kunnen maken met de ‘Zweedse vangmethode.’ De Dierenbescherming heeft hier financieel aan bijgedragen. De kippen worden met maximaal twee tegelijk rondom de borst opgepakt en rechtop in een krat gezet. De Zweedse vangmethode is samen met Rondeel en vangploeg Den Ouden geoptimaliseerd. Het vangen duurt nu ongeveer anderhalf à twee keer langer dan normaal, en dat is volgens betrokkenen verrassend snel. Daar komt bij dat er tijdens het vangen geen onnodige stress ontstaat. Tijdens het vangen was het compleet stil en rustig in de stal.
Keurmerk Beter Leven
Peter Koelewijn van Rondeel stelt dat deze diervriendelijkere vangmethode past bij de filosofie van het bedrijf. “Namelijk dat wij ons houderij-systeem moeten aanpassen aan het dier, in plaats van andersom. Wij denken dat Zweeds vangen voor ons bedrijf haalbaar is en dat dit het juiste is om te doen.” De kippen uit de diervriendelijk ontworpen Rondeelstal gaan ook niet op een lang transport naar Polen, maar worden in Nederland geslacht. Het kippenvlees wordt onder meer verwerkt tot vleeswaren die drie sterren hebben gekregen van het keurmerk Beter Leven. Ook de eieren van Rondeel krijgen het maximale aantal van drie sterren. De mensen achter Kipster hebben inmiddels ook belangstelling getoond voor de nieuwe vangmethode.
Bron: Dierenbescherming