Bij 1 op de 3 Nederlandse scholen groeit een aanzienlijk deel van de leerlingen op in een gezin met een laag inkomen. Leerlingen op deze scholen hebben recht op een gratis maaltijd op school of thuis. Het gaat om 2700 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Bijna een jaar na de start maken 2000 scholen gebruik van het schoolmaaltijdenprogramma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis. De organisaties roepen de overige scholen op zich alsnog aan te melden.
Scholen komen in aanmerking voor het schoolmaaltijdenprogramma als minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen. Leerlingen bij wie het niet vanzelfsprekend is dat de koelkast goed is gevuld, krijgen dan een maaltijd op school of het Rode Kruis biedt ondersteuning aan ouders/ verzorgers in de vorm van een boodschappenkaart. In 2024 is hiervoor 166 miljoen euro beschikbaar.
Bedrag boodschappenkaarten verhoogd
Op scholen waar gebruik wordt gemaakt van de boodschappenkaart benaderen de scholen -met ondersteuning van het Rode Kruis- de ouders of verzorgers van de leerlingen. Inmiddels ontvangen ruim 19.000 huishoudens een boodschappenkaart voor 28.000 leerlingen.
Bij de start van het programma stond er €2,20 per schooldag op de boodschappenkaart. Dit is verhoogd naar €2,30 per schooldag, gebaseerd op het advies van het NIBUD. Ouders geven aan zeer tevreden te zijn met de kaart: “Nu kan ik eindelijk iets extra’s voor mijn dochter kopen”, vertelde een moeder. “Hiervoor moest ik haar soms zelfs thuishouden, omdat ik haar niets te eten mee kon geven.”
Harm Goossens, directeur Nederlandse Rode Kruis: “Zo’n 70% van de ouders vertelt dat ze dankzij de kaart een ontbijt of gezond tussendoortje mee kunnen geven aan hun kinderen. Bovendien is de kaart nu ook makkelijk te gebruiken bij de zelfscankassa. Uit ervaring met boodschappenkaarten in het buitenland weten we dat dit een succesvolle manier van hulpverlening is. Mensen kunnen zo zelf bepalen wat zij nodig hebben, of het nou een stuk fruit is voor in de broodtrommel, of een warme maaltijd.”
Maaltijd op school
Ruim twee derde van de scholen kiest voor het organiseren van eten en drinken op school. Zij zorgen voor ontbijt, lunch of fruit voor hun leerlingen. Sommige scholen plaatsen ook een (koel)kast waar leerlingen en hun ouders producten uit kunnen pakken.
“Onderzoek laat zien dat kinderen zich beter kunnen concentreren en actiever meedoen met de lessen”, vertelt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds. “Wel zijn de zorgen bij scholen en ouders groot over de continuïteit van het programma. We roepen de Tweede Kamer dan ook op om voor de zomer een uitspraak te doen over de voortgang van het schoolmaaltijdenprogramma na 2024. Dat biedt scholen duidelijkheid en is goed voor de kinderen, want op een lege maag kan je niet leren.”
Bron: Rode Kruis