Save the Children: ‘Open de grenzen voor Afghanen die gevaar lopen’

Hou de grenzen open en wees barmhartig, zegt Save the Children directeur Pim Kraan. Visaprocedures moeten eenvoudiger voor Afghanen die acuut gevaar lopen en hun land uit willen.

De opvang lijkt vooral in de buurlanden te gebeuren. Kraan: “Het is belangrijk dat landen hun grenzen openhouden en niet uitgaan van hun vaste quota voor opname van vluchtelingen. De mensen die voor geweld vluchten, zijn mensen die nu veiligheid nodig hebben. Ze zijn niet tot ‘quota’ te reduceren.”

Het internationaal recht biedt vluchtelingen het recht om asiel te vragen. Honderdduizenden Afghanen, waaronder tienduizenden kinderen zijn naar de buurlanden gevlucht. Ongeveer 100.000 Afghanen zijn al aangekomen in Iran en Oost-Turkije. Westerse landen hebben hun eigenstandige verantwoordelijkheid en kunnen niet wegkijken.

Kraan: “We zien beelden van moeders die in wanhoop hun kinderen over de hekken van het vliegveld in Kaboel aan militairen aangeven, in de hoop op veiligheid voor hun kind. Dat zijn hartverscheurende taferelen. Op hetzelfde moment debatteren politici over het sluiten van de grenzen voor asielzoekers uit Afghanistan. Wat wij als internationale kinderrechtenorganisatie vragen is: wees humaan en ruimhartig. Versimpel de visaprocedures voor Afghanen.”

Kraan: "Save the Children laat kinderen nooit in de steek. Waar wij werken bieden we steun. Wij zijn er voor alleenreizende kinderen en kinderen die hun ouders kwijt zijn, proberen we te herenigen met hun ouders. We bieden steun aan kinderen op de vlucht, of ze nu in eigen land ontheemd zijn of over de grens vluchten." De organisatie blijft zich onvoorwaardelijk inzetten voor kinderen. Daarom zal Save the Children ook aanwezig blijven in Afghanistan, heeft de organisatie eerder deze week laten weten.

Save the Children is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie die sinds 1976 in Afghanistan werkt. De organisatie behoort tot de top 5 grote organisaties in Afghanistan en werkt op het gebied van gezondheid, voedselzekerheid, onderwijs, kinderbescherming en noodhulp. In 2020 bereikte Save the Children meer dan 1,6 miljoen mensen. Hoewel de werkzaamheden tijdelijk gestaakt zijn, is het de bedoeling om zo snel als mogelijk deze weer voort te zetten.

Bron: Save the Children