Scribit maakt online video’s toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt lanceert het innovatieve online platform voor blinden en slechtzienden: scribit.tv. Een plek waar beauty tutorials, online talkshows, prank vlogs en virals door iedereen kunnen worden voorzien van audiodescriptie, een techniek waarbij een voice-over in de stiltes van een video beschrijft wat er in beeld gebeurt. Dankzij deze beschrijving kunnen zij veel beter volgen wat er in beeld gebeurt. Zo wordt videocontent toegankelijk voor de circa 350.000 mensen die blind en slechtziend zijn in Nederland.

Meelachen, meehuilen, meepraten, meedoen!

Dat is scribit in een notendop. Er wordt over de hele wereld dagelijks naar een miljard uur aan YouTube filmpjes gekeken en momenteel hebben online video’s zelden audiodescriptie. Door de videocontent te voorzien van audiodescriptie op scribit.tv kunnen blinden en slechtzienden meedoen aan het gesprek van de dag.

“We leven in een visueel ingestelde maatschappij en YouTube is een grote bron van informatie en entertainment. Als wij straks in ieder geval gedeeltelijk ook toegang tot die video’s hebben, dan zijn we alweer een stukje verder richting een inclusieve samenleving“, aldus scribit Community Manager Falco van Dinteren. Samen met een team van ambassadeurs dat net als hij een visuele beperking heeft, zet hij zich in om beschrijvers te werven en het belang van scribit te onderschrijven.

Samenwerking KPN Mooiste Contact Fonds

In Nederland hebben circa 350.000 mensen een visuele beperking. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zet zich sinds 1915 in voor blinden en slechtzienden. Het KPN Mooiste Contact Fonds heeft scribit geselecteerd als een van de projecten die ze in hun jubileumjaar financieel steunen. Het fonds is door KPN opgericht met als doel sociaal contact te bevorderen voor mensen die dat nu missen. Al ruim tien jaar brengt het fonds mensen die zich eenzaam voelen in contact met hun omgeving of lotgenoten.

Bron: Bartimeus Sonneheerdt