Speciaal noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen voor ondersteuning in Nederland

De teams van Artsen zonder Grenzen zijn in een aantal Europese landen volop aan de slag om de gezondheidszorg te ondersteunen bij de bestrijding van het coronavirus. Ook in Nederland staan ze klaar om te helpen als ze nodig zijn.

Contact met Nederlandse instanties

Sinds de uitbraak van corona in Nederland heeft Artsen zonder Grenzen nauw contact met alle officiële Nederlandse instanties. De grote druk op de ziekenhuizen baart Artsen zonder Grenzen ook zorgen en zij leven mee met alle hulpverleners die in Nederland deze pandemie aanpakken. Zij leveren een ongelofelijk prestatie. De expertise en ervaring van Artsen zonder Grenzen bij uitbraken van ziekten is groot, maar in Nederland is veel deskundigheid aanwezig. Het zorgsysteem is goed opgezet. De hulp bij het bestrijden van de coronacrisis wordt landelijk gecoördineerd en meerdere instanties, zoals defensie, worden opgeroepen wanneer nodig. Ook Artsen zonder Grenzen staat klaar.

Maar tot nu toe is de inzet niet nodig. De organisaties en instanties die zich momenteel in Nederland bezighouden met de coronacrisis pakken de knelpunten goed op.

Noodhulpteam in Nederland

Artsen zonder Grenzen heeft voor ondersteuning in Nederland een speciaal noodhulpteam samengesteld, dat veel ervaring heeft met hulp bij uitbraken van ziekten, zoals ebola. Het team heeft contact met Nederlandse organisaties en overheidsinstellingen. Ook met de ziekenhuizen die onder druk staan. Net als zij nu in Italië, Spanje, Frankrijk en België doen, staan we klaar om ze te ondersteunen.

Medisch personeel

Artsen zonder Grenzen heeft al haar (tropen)artsen en verpleegkundigen, die eerder voor de organisatie op missie zijn geweest, gevraagd of zij beschikbaar zijn om in de Nederlandse ziekenhuizen te helpen. Ook hebben ze tijdelijk een mailadres gehad waar (ander) medisch personeel zich aan kon melden. Gezien de vele aanmeldingen is dit e-mailadres weer gesloten; ruim 100 (tropen)artsen hebben zich aangemeld. Enkele hiervan zijn gekoppeld aan ziekenhuizen.

Als het signaal van de autoriteiten komt, staat Artsen zonder Grenzen altijd klaar om samen met Nederland corona te bestrijden. Waar zij bij kunnen staan, doen zij dat.

Bron: Artsen zonder Grenzen