Start campagne 'Stop de kooien'
Deze week startte ‘Stop de kooien’, één van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit, waar ook de Dierenbescherming aan meedoet en waarmee in heel Europa aandacht wordt gevraagd voor de ellendige omstandigheden van veedieren in kooien. Ambassadrice Miryanna van Reeden van de Dierenbescherming onthulde tijdens de opening het imposante kunstwerk ‘Ode aan het varken’ van kunstenares Jantien Mook.
Ode aan het varken
"Dit beeld staat voor de onzichtbaarheid van alle veedieren. In veel stallen zitten geen ramen, waardoor zij niet naar buiten kunnen kijken maar wij ook niet naar binnen. Veel leed blijft voor ons ongezien. We kunnen onze ogen blijven sluiten. Maar we zijn in Europa met steeds meer mensen die vinden dat dit moet veranderen. Samen kunnen we die 1 miljoen handtekeningen halen!" aldus ambassadrice Miryanna van Reeden tijdens de onthulling van het kunstwerk.
Dieren horen niet in kooien
Het burgerinitiatief is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het houden van dieren zoals moedervarkens, kalveren, legkippen, kwartels en konijnen, in kooien. “Het gebruik van kooien in de veehouderij is één van de grootste bronnen van dierenleed in Europa. Het is hoog tijd dat de EU stopt met dit wrede, achterhaalde systeem. Diervriendelijke alternatieve systemen, zoals met vrije uitloop, zijn volop voorhanden”, legt initiatiefnemer en directeur van Compassion in World Farming (CIWF) uit. In Europa verblijven miljoenen dieren in krappe kooien waarin ze geen bewegingsvrijheid hebben en ze nauwelijks natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Dieren zoals konijnen en kippen staan op draadgaas, dat in hun poten snijdt en dieren zoals kalveren en varkens liggen op gladde, natte betonnen vloeren. Naast fysieke pijn zorgt het krappe verblijf in kooien ook voor veel stress.
Handtekeningenactie
Meer dan 130 organisaties in Europa doen mee aan de campagne. In Nederland werken CIWF, Dierenbescherming, Varkens in Nood, World Animal Protection, Bont voor Dieren, CAS-International, Wakker Dier en Viervoeters samen om het burgerinitiatief te ondersteunen. In een jaar tijd willen we in Europa meer dan 1 miljoen handtekeningen verzamelen. De Europese Commissie is dan verplicht een officiële reactie te geven en het Europees Parlement zal hier dan over stemmen.
Sprong naar vrijheid
Het 7 meter lange en 4 meter hoge kunstwerk ‘Ode aan het varken’ beeldt een sprong naar vrijheid uit. “Dat de bio-industrie tot op de dag van vandaag bestaat is heel erg, het uitbuiten van dieren en omvormen tot fabrieksdieren zou niet mogen bestaan. Ik wil met ‘Ode aan het varken’ de schoonheid en de kracht van het dier tonen”, zegt kunstenares Jantien Mook. Ze hoopt dat mensen niet wegkijken, maar dat ze beter begrijpen wat er met deze dieren gebeurt.
Bron: Dierenbescherming