Stijging van armoedehulpvragen bij 64% van lokale hulporganisaties
Twee keer per jaar bevraagt Stichting Armoedefonds met haar periodieke onderzoek lokale hulporganisaties naar de stand van zaken. Voor dit onderzoek is in mei 2023 een online vragenlijst verstuurd naar circa 1.000 lokale hulporganisaties die de armoede in Nederland bestrijden, waarvan 357 organisaties de vragenlijst ingevuld hebben. Deze organisaties zijn verschillend in grootte, bieden allerlei soorten hulp aan en zijn geografisch verspreid over Nederland.
Dit rapport is op 12 juli 2023 gepresenteerd aan demissionair minister Carola Schouten. Zij heeft een bezoek gebracht aan Stichting Armoedefonds en is in gesprek gegaan met een aantal lokale hulporganisaties. Zij worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van armoede en hebben hun verhalen kunnen delen met minister Carola Schouten.
Uit de resultaten van het onderzoek is naar voren gekomen dat 64% van de lokale hulporganisaties een stijging ziet in het aantal hulpvragen dat zij ontvangen sinds het afgelopen half jaar. Steeds meer mensen komen financieel in de problemen door de prijsstijgingen van boodschappen en hoge gas- en energieprijzen. Zij hebben geen buffer om extra kosten op te vangen. Vooral gezond eten en hygiëneproducten zijn voor veel mensen niet meer te betalen. Deze grote groep mensen was eerst niet afhankelijk van lokale hulporganisaties maar is dat nu wel.
69% van de lokale hulporganisaties heeft niet genoeg eigen middelen om voort te blijven bestaan. Zij moeten hun reserves aanspreken, zijn afhankelijk van hulp van derden of hebben zelfs moeite om het hoofd boven water te houden.
Er wordt door 76% van de lokale hulporganisaties een stijging verwacht van het aantal hulpvragen voor het komende halfjaar. Mensen vallen niet binnen de regelingen maar zakken wel door de ondergrens. Zij verwachten dat meer mensen financiële problemen gaan ondervinden en er daardoor een toestroom in hulpvragen zal komen.
Lokale hulporganisaties kloppen bij Stichting Armoedefonds aan voor hulp, maar dat kan niet zonder extra steun. Om ervoor te zorgen dat lokale hulporganisaties de stijging van hulpvragen kunnen blijven opvangen, is landelijke ondersteuning onwijs belangrijk. Daarnaast zou er meer maatwerk moeten worden toegepast. Steeds vaker hebben huishoudens die boven de armoedegrens leven toch moeite om rond te komen. Organisaties zouden daarom vaker de standaard armoedegrens moeten loslaten en met een menselijke maat moeten kijken naar hulpvragen.
Zie het volledige rapport voor meer informatie.
Bron: Armoedefonds