Strippen verkozen tot Eufemisme van 2021
Strippen is verkozen tot het Eufemisme van 2021. Met de eufemismeverkiezing vraagt Wakker Dier aandacht voor het leed achter de mooie praatjes van de vee-industrie. Op de tweede plek eindigde couperen en de derde plek ging naar bedwelmingsruimte. Meer dan twaalfduizend mensen brachten hun stem uit.
Wakker Dier nomineerde vijf eufemismen die in 2021 in het nieuws kwamen: strippen, couperen, bedwelmingsruimte, scharrelei en uitval. Hilhorst: “Deze woorden doen geen recht aan het lijden dat erachter schuilgaat.”
Opensnijden
De werkelijkheid achter de eufemismen is hard. Zo houdt ‘strippen’ vaak in dat vissen levend en zonder verdoving opengesneden worden om de organen en het bloed te verwijderen. Hilhorst: “Het staat allang vast dat vissen pijn kunnen voelen. Dat we nog altijd zo met hen omgaan is domweg barbaars.”
Afbranden en vergassen
Onder de noemer ‘couperen’ worden jaarlijks miljoenen varkensstaartjes afgebrand. Aan het eind van hun leven worden deze dieren vaak afgevoerd naar de ‘bedwelmingsruimte’ van een slachterij. Deze term verhult dat de varkens daar verdoofd worden met bijtend CO2-gas, waardoor ze hun laatste minuten doorbrengen in pijn en paniek.
Schuurei
De term ‘scharrelei’ eindigde op plek vier. Het roept een romantisch beeld op van kippen die rondscharrelen op het erf. Maar scharrelkippen komen nooit buiten. Hilhorst: “Scharrelei klinkt veel mooier dan het is. In het Engels noemen ze deze eieren gewoon barn eggs, oftewel schuureieren. Zo kunnen wij ze in Nederland ook noemen.”
Uitval
Op nummer vijf eindigde de term ‘uitval’. Deze gangbare industrieterm voor sterfte in de stal doet geen recht aan de harde realiteit: dieren die doodgaan door zwakte, ziekte of uitdroging. Vaak met veel pijn en zonder enige medische hulp.
Eufemismeverkiezing
Wakker Dier pleit met de eufemismeverkiezing voor transparant taalgebruik over de veehouderij. Hilhorst: “Woorden kleuren onze gedachten en gevoelens. De dieren in de vee-industrie verdienen eerlijke taal die recht doet aan hun lijden. Hoogste tijd dus om het beestje bij de naam te noemen.”
Bron: Wakker Dier