Tekenen om beter te onthouden

Eind 2018 meldde NU.nl dat tekenen beter is voor onthouden dan schrijven. Volgens het artikel hebben de onderzoekers zelfs hoop dat de techniek ook voor mensen met dementie bruikbaar is. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt echter dat deze methode nog geen praktische voordelen voor mensen met dementie heeft. Gelukkig zijn er al wel andere geheugentechnieken voor mensen met dementie. Het onderzoek is wel interessant voor mensen zonder dementie die beter wil onthouden. Hieronder lees je de belangrijkste vindingen.

Beter onthouden van woorden

We kunnen woorden beter onthouden als we meer aandacht geven aan een woord. Stil lezen of bekijken van een lijstje woorden, zorgt ervoor dat je slechts een klein deel van de woorden kunt onthouden. Als je meer aandacht besteedt aan de woorden, onthoud je er meer. Dat bleek al uit eerder onderzoek. Als we bijvoorbeeld het woord ‘koffie’ willen onthouden, kunnen we:

  • Een zin verzinnen met het woord koffie erin.
    Bijvoorbeeld ‘Ik start mijn dag het liefst met een sterke bak koffie’.
  • Verzinnen hoe je het woord koffie kunt uitbeelden en dit ook doen.
    Bijvoorbeeld uitbeelden dat je een kopje koffie drinkt.
  • Een alternatief voor het woord verzinnen.
    Bijvoorbeeld ‘Het zwarte goud’ of ‘Sterke thee’.

De onderzoekers hebben gekeken of het tekenen van woorden die je wilt onthouden ook goed werkt. Ze hopen op een extra sterk effect, omdat je creatief met het woord bezig bent, je ook je spieren gebruikt bij het leren en omdat er zo ook een plaatje ontstaat. Zo worden je hersenen op meerdere manieren gebruikt bij het onthouden.

Woorden tekenen

Voor het onderzoek probeerden 24 jongeren en 24 ouderen zoveel mogelijk woorden te onthouden van een lijst van 30 woorden. Ze moesten vijftien woorden onthouden door het woord herhaaldelijk op te schrijven. De andere vijftien woorden mochten ze tekenen. Wat bleek? De getekende woorden werden twee keer zo vaak onthouden. Van de geschreven woorden werden er gemiddeld 1 van de 5 onthouden, bij het tekenen maar liefst 1 van de 2!

Conclusie

Het onthouden van woorden lijkt makkelijker te gaan door ze te tekenen. Op zichzelf is dit een interessant gegeven, maar in het dagelijks leven heeft het weinig praktisch nut. We worden na de schooltijd nog maar zelden gevraagd om rijtjes met woorden te onthouden.

Toch zeggen dit soort onderzoeken wel iets belangrijks. We onthouden dingen beter als we er veel aandacht aan geven. Dat kunnen we in ons voordeel gebruiken. Is een nieuw apparaat bijvoorbeeld lastig om te gebruiken? Dan kun je proberen om de stappen die je moet doen, eens in een schema uit te tekenen. Of heb je moeite om iemands naam te onthouden? Probeer dan eens een ezelsbruggetje te bedenken. Kortom, bij normale vergeetachtigheid of als je juist meer wilt onthouden, kun je met een beetje meer aandacht het geheugen goed helpen!

Bron: Melissa E. Meade, Jeffrey D. Wammes & Myra A. Fernandes (2018): Drawing as an Encoding Tool: Memorial Benefits in Younger and Older Adults, Experimental Aging Research, DOI: 10.1080/0361073X.2018.1521432

Bron: Alzheimer Nederland