Terre des Hommes biedt medische zorg en geeft voorlichting in India

India is hard getroffen door het coronavirus. Om levens te redden moeten zoveel mogelijk mensen de kans krijgen zich te laten vaccineren en is tegelijkertijd goede voorlichting nodig om vaccinatie-angst te bestrijden. Dankzij de bijdrage uit de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’ kan Terre des Hommes zich hiervoor op afgelegen plattelandsgebieden inzetten .

“De mensen geloofden eerst niet dat er zoiets bestond als corona, ze dachten dat het een verzinsel was”, zegt de 18-jarige Parvati uit Hatlikanhai. Het dorpje ligt midden in het bos ver weg van de bewoonde wereld in de Indiase provincie Jharkhand het Indiase district Giridih. Al voor de coronacrisis kampten de dorpsbewoners met ernstige problemen als armoede, honger, kinderarbeid, gebrek aan goed onderwijs en gezondheidszorg. De pandemie maakt hen extra kwetsbaar.

“Toen er steeds meer verhalen rondgingen over mensen die ziek werden, kregen mijn dorpsgenoten door dat corona geen verzinsel is. Ze werden heel bang; vooral voor het vaccineren. Ze dachten dat ze juist daarvan ziek zouden worden, gehandicapt zouden raken, hun mannelijkheid zouden verliezen, of zelfs dood zouden gaan. Die angst maakte het nog moeilijker hen te beschermen.”

En juist daar maakt Parvati zich hard voor. Samen met andere jongeren van de lokale jeugdclub – opgezet door Terre des Hommes – geeft zij na een speciale training voorlichting over (het voorkomen) van corona en het belang van vaccineren. “Terre des Hommes heeft in het dorpshuis een vaccinatiepost opgezet, maar veel mensen bleven eerst weg. Wij gaan langs de deuren om buren aan te moedigen zich te laten vaccineren. Wij geven uitleg met informatiefilmpjes en wij delen folders uit. Zo laten we zien hoe belangrijk het is om gevaccineerd te worden.” De jongeren en de voorlichtingscampagne van Terre des Hommes hebben een positieve impact gehad. Meer en meer mensen bezoeken de vacciniatiepost om hun inenting te krijgen. Tot nu toe hebben tachtig dorpsgenoten zich laten vaccineren, een mijlpaal volgens de trotse Parvati.

De vaccinatiepost in Hatlikanhai is een van de 84 locaties op het platteland van de provincies Andhra Pradesh, Jharkhand, Karnataka en Tamilnadu waar Terre des Hommes dankzij de bijdrage uit de Giro555-actie op grotere schaal corona kan bestrijden.

Naast voorlichting en ontkrachten van onwaarheden rondom het coronavirus, geeft Terre des Hommes informatie over goede hygiëne om overdracht van het virus te voorkomen. Daarnaast wordt ondersteuning geboden bij het vaccinatieproces en draagt de organisatie bij aan de training van medisch personeel, vrijwilligers en jongeren die voorlichting geven, helpen ze bij het beheer en vervoer van vaccins en delen ze hygiënische en medische hulpmiddelen uit.

Terre des Hommes heeft dankzij de betrokkenheid van vele Nederlanders bij de Giro555-actie ervoor kunnen zorgen dat er tot nu toe al 16.613 mensen zijn gevaccineerd. Ook zijn er 80.000 mondmaskers, 300 gezichtsmaskers en 2.000 flesjes ontsmettingsmiddel aan de vrijwilligers en zorgmedewerkers uitgedeeld. Daarnaast hebben de gezondheidscentra samen 500 liter ontsmettingsmiddel, 160 zuurstofmeters en infrarood thermometers, 150 bloeddrukmeters en ruim 100 speciale koelboxen gekregen om de vaccins veilig in te vervoeren. Ook heeft de organisatie 200 jongeren en 72 gezondheidswerkers getraind om levensreddende voorlichting te geven waarmee zij de mythes rondom vaccineren bestrijden. De komende maanden gaat Terre des Hommes door met haar coronawerkzaamheden, waaronder het het trainen van medisch personeel en het geven van voorlichting om zoveel mogelijk mensen te beschermen tegen corona.

Bron: Giro55