Terre des Hommes blij met strafbaarstelling bezit handboek kindermisbruikers

RTL Nieuws bracht in maart 2018 het bestaan van het ‘Peadophile Handbook’ naar buiten. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat het delen en bezitten ervan strafbaar stellen.

Onderzoekers van Terre des Hommes hadden het zogenaamde ‘Pedohandboek’ al anderhalf jaar voordat RTL Nieuws ermee naar buiten kwam, als bijvangst op het darkweb aangetroffen. Maar er werd besloten het niet in het openbaar te brengen. Dit ‘om de kat niet op het spek te binden’, aldus de toenmalige projectleider van onze onderzoeksunit.

Toch was Terre des Hommes blij met de publiciteit in 2018. Indirect heeft dat de minister ook aangespoord tot actie. De schrijnende constatering in 2018 was namelijk dat het downloaden, bekijken, bezitten en delen van dit verwerpelijke handboek niet strafbaar was.

Daar komt nu op initiatief van Minister Grapperhaus twee na de onthulling van RTL Nieuws verandering in. Terre des Hommes is blij met de strafbaarstelling tot 4 jaar cel. Het geeft de politie ook meer opsporingsmogelijkheden.

Bron: Terre des Hommes