Terre des Hommes luidt noodklok over uitbuiting kinderen door coronacrisis

Vandaag is de aftrap van de nieuwe campagne Verdwenen! van Terre des Hommes. Aandacht voor kinderen die tijdens de coronacrisis van de radar verdwijnen is hard nodig, want de impact van corona op kinderen is dramatisch. Op dit moment dreigen duizenden kwetsbare kinderen slachtoffer te worden van mensenhandel, kinderarbeid en seksuele uitbuiting. Daarom luidt Terre des Hommes de noodklok. Met een petitie roept Terre des Hommes de EU op om deze kinderen te beschermen. Binnen én buiten de Europese Unie.

Door corona raken steeds meer kinderen uit beeld

Van Tanzania, de Filippijnen tot Nederland: door corona raken steeds meer kinderen uit beeld. De verwachting is dat bijna 24 miljoen kinderen en jongeren wereldwijd niet terugkeren naar school of geen toegang hebben tot onderwijs. Dit is nog eens bovenop het grote aantal kinderen dat al niet naar school gaat.

Thuis is vaak niet de veilige plek die het hoort te zijn en daarbij is toegang tot hulpverlening moeilijker. Dit is een gevaarlijke situatie met alle gevolgen van dien. Door een gebrek aan toezicht en perspectief worden kinderen gedwongen te werken, worden ze uitgehuwelijkt of gedwongen hun lichaam te verkopen. Zo dreigen dit jaar 500.000 extra meisjes te worden uitgehuwelijkt als gevolg van de economische gevolgen van de crisis.

Het Kinderrechtenverdrag is ondertekend door alle lidstaten van de Europese Unie. Daarmee garandeert de EU de bescherming van kinderrechten - zowel in Europa als daarbuiten.

Teken hier de petitie.

Bron: Terre des Hommes

*De kinderen die in deze campagne in beeld worden gebracht zijn modellen. Terre des Hommes heeft hiervoor gekozen omdat we de privacy willen beschermen van kinderen die overal ter wereld slachtoffer zijn van mensenhandel, seksuele uitbuiting of kinderarbeid. De modellen en hun ouders hebben toestemming gegeven voor het gebruik van de foto’s voor deze campagne.