Tuinvlindertelling: ook van belang voor vogels

Hoe gaat het met de vlinderstand in onze tuinen? Dat brengen we van 15 tot 17 juli in kaart tijdens de Tuinvlindertelling. De uitkomst is ook voor vogelliefhebbers van belang, want als het slecht gaat met de vlinders, gaat het vaak ook slecht met veel vogels.

Bron van eiwitten

Koolmeesouders voeren er in het voorjaar honderden per dag aan: rupsen. De vlinderlarven zijn een belangrijke bron van eiwitten voor hun opgroeiende jonkies. En niet alleen voor koolmezen, vertelt Chris van Swaay van de Vlinderstichting: “Ook andere zaadeters en het gros van de insecteneters heeft rupsen op het menu staan.” Niet voor niets valt de jaarlijkse legperiode samen met de rupsenpiek, ook al is die aan het vervroegen door de klimaatcrisis.

In mindere mate zijn ook de vlinders zelf een bron van voedsel voor vogels. “Er zijn enkele vogelsoorten die ze te pakken krijgen, zoals bijeneters of vliegenvangers”, zegt Van Swaay. “Maar voor hen zijn de vlinders niet van levensbelang; ze eten vooral vliegen, bijen en wespen.”

Gemeenschappelijk belang

Ook los van de voedselvoorziening zijn vlinders een goede indicator voor het wel en wee van vogels. Want wat goed is voor vlinders, is vaak ook goed voor vogels. Van Swaay: “Als we in onze tuinen wat ruige hoekjes inrichten, kunnen vlinders daar overwinteren en zich voortplanten, maar ook het winterkoninkje kan er broeden. En als een akkerrand extensief wordt ingericht waardoor er bloemen kunnen bloeien, krijg je daar niet alleen vlinders maar ook andere insecten als voedsel voor vogels.”

En andersom, zijn vogels ook goed voor vlinders? Niet echt, volgens Van Swaay; ze zijn vooral levensgevaarlijk voor ze. Hoewel, misschien één uitzondering: “Als een vogel doodgaat en in een vochtig bos ligt, dan vinden sommige vlinders, zoals de grote weerschijnvlinder, dat een prettige bron van mineralen.”

Vogelaars die niets te doen hebben

Nog een laatste belang van vlinders voor de vogelliefhebber: “Veel vlinderaars zijn vogelaars die in de zomer niets te doen hebben. Als de vogels zich na het broedseizoen even rustig houden, stappen zij tijdelijk over op vlinders kijken, tot eind juli de vogeltrek op gang komt.”

Doe mee met Tuinvlindertelling

Vlinder- en vogelliefhebbers kunnen van 15 tot 17 juli meedoen aan de jaarlijkse Tuinvlindertelling.

De Tuinvlindertelling is een van de televenementen op Tuintelling.nl, een initiatief van Vogelbescherming, de Vlinderstichting en Sovon samen met andere partners. Naast de Tuinvlindertelling zijn op het platform onder meer een Egeltelling, Mollentelling, Spinnentelling en Bodemdierendagen te vinden.

Meer weten over de Tuintelling? Kijk op Tuintelling.nl.

Bron: Vogelbescherming Nederland