Tweede Kamer leden krijgen koffer vol jeugdzorgen

De jongerenraad (The Unforgettables) van Stichting Het Vergeten Kind overhandigen op dinsdag 13 april in Nieuwspoort een Hartenhuiskoffer aan alle 17 fracties in de Tweede Kamer. Hiermee luiden zij de noodklok over de situatie in de jeugdzorg. De koffer bevat o.a. een aantal brieven van de jongeren zelf. Met de inhoud van deze koffer geeft Het Vergeten Kind alle Kamerleden die jeugdzorg in hun portefeuille hebben een goede start. Tevens krijgen deze Kamerleden de gelegenheid hierover in gesprek te gaan met de jongeren.

Er gaat veel mis in de jeugdzorg. De jongeren zelf kunnen dit als geen ander verwoorden. Melanie, één van The Unforgettables, zegt; "Ik werd van Limburg helemaal naar een gesloten groep in Groningen verplaatst. Dit vond ik echt verschrikkelijk. Ik had graag gewild dat ik dichterbij huis was geplaatst. Ook heb ik veel op groepen gewoond, hier voelde ik mij vaak alleen. Mijn ouders mocht ik maar één keer in de twee weken, twee uur zien. Het had mij geholpen als ik meer contact met hen had kunnen hebben."

Hartenhuiskoffer

De inhoud van de Hartenhuiskoffer maakt de misstanden en verbetermogelijkheden in de jeugdzorg inzichtelijk. Het laat zien waar kinderen tegenaan lopen als zij te maken krijgen met jeugdzorg. Ruim 100.000 kinderen groeien op in gezinnen met meervoudige problematiek. Kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen, verhuizen gemiddeld 6 keer en zien gemiddeld 64 hulpverleners.

Oplossingen

Er wordt ook meegedacht, zo schrijft directeur Margot Ende van Het Vergeten Kind in een brief: “Met campagnes, onderzoek en allianties zetten we de schijnwerper op de misstanden in de jeugdzorg. Anderzijds willen we ook goede voorbeelden onder de aandacht brengen die laten zien hoe het anders kan.”

Bron: Het Vergeten Kind