UNICEF: 3,4 miljard euro nodig voor 41 miljoen kinderen in nood

Miljoenen kinderen die leven in zwaar getroffen landen hebben geen toegang tot bescherming. Hierdoor zijn hun veiligheid, welzijn en toekomst in groot gevaar, waarschuwt UNICEF. In 2019 is 3,4 miljard euro nodig voor hulp aan 41 miljoen kinderen in nood, staat in het vandaag gepubliceerde rapport Humanitarian Action for Children. Alleen Jemen heeft al 462 miljoen euro voor hulp nodig.

Met de 3,4 miljard euro wil UNICEF 41 miljoen kinderen in 59 landen toegang bieden tot schoon water, voeding, onderwijs, gezondheid en kinderbescherming. Kinderen die continu worden blootgesteld aan geweld of conflicten lopen vooral op jonge leeftijd risico om in een staat van stress te leven. Een aandoening die zonder juiste hulp kan leiden tot negatieve, levenslange gevolgen voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.

‘Miljoenen kinderen lijden onder conflicten en rampen’, zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. ‘De impact van ons werk moet niet worden onderschat. Kinderen hebben bescherming nodig en hulp om hun trauma’s te verwerken. Anders kunnen ze niet genezen van de ongeziene littekens van de oorlog.’ Voor het kinderbeschermingswerk van UNICEF, gericht op 34 miljoen kinderen, is in 2019 339 miljoen euro nodig. Kinderbescherming moet misbruik, verwaarlozing, uitbuiting, trauma en geweld voorkomen en stoppen.

De situatie is in Jemen het ernstigst, waar 6,6 miljoen kinderen die bescherming niet krijgen. Syrië volgt met 5,5 miljoen kinderen en in de Democratische Republiek Congo leven 4 miljoen kinderen die dringend bescherming nodig hebben.

De mogelijkheden om kinderen te beschermen wordt helaas beperkt door financieringstekorten. In de Democratische Republiek Congo had UNICEF in 2018 slechts een derde van de begrote 19 miljoen euro voor kinderbescherming bijeen gebracht. De financiering voor de bescherming van Syrische kinderen bleef voor een vijfde onvervuld. Andere uitdagingen waar UNICEF voor staat zijn het groeiende aantal mensenrechtenschendingen door oorlogvoerende partijen en het ontzeggen van humanitaire toegang voor hulpverleners.

‘Het is van cruciaal belang om kwetsbare kinderen de steun te geven die ze nodig hebben, maar zonder internationale steun zullen velen hiervan verstoken blijven’, zegt Manuel Fontaine, directeur van de UNICEF-noodprogramma's. ‘De internationale gemeenschap moet zich inzetten voor de bescherming van alle kinderen in noodsituaties.’

In 2019 bestaat het Verdrag inzake de Rechten van het Kind 30 jaar en de Conventies van Genéve 70 jaar, maar vandaag zijn meer landen verwikkeld in interne of internationale conflicten dan op enig ander moment in de afgelopen drie decennia. De veiligheid en het welzijn van miljoenen kinderen komt hierdoor in het gedrang.

Bron: UNICEF