UNICEF start wintercampagne voor kinderen op de vlucht

Met de campagneslogan ‘Kies je pakje voor een beter 2021’ roept UNICEF samen met onder andere Guus Meeuwis, Jörgen Raymann, Défano Holwijn, Sterre Koning en Klaasje Meijer iedereen in Nederland op om een pakje vol hulpmiddelen te kiezen voor een kind op de vlucht. Met de winter voor de deur en de extreme armoede in de kampen in Syrië, Libanon en Jordanië is er aan alles te kort, van warme dekens tot winterkleding, voeding en medische zorg.

2020 was voor niemand een makkelijk jaar, maar voor de vijf miljoen kinderen op de vlucht in en rond Syrië is de situatie extra lastig en ingewikkeld. Ze hadden het al zwaar, en door de coronacrisis leven ze nu in extreme armoede. Toegang tot medische zorg en onderwijs, of zelfs een dagelijkse maaltijd is verre van vanzelfsprekend.

Toename kindhuwelijken en kinderarbeid

Om deze basisbehoeften toch te kunnen betalen, moeten gevluchte families vaak moeilijke beslissingen maken. ‘Door corona zijn alle vluchtelingkampen hermetisch afgesloten, waardoor duizenden mensen niet meer buiten de kampen kunnen werken. Als gevolg daarvan glippen dagelijks kleine kinderen door het hek op zoek naar werk op het land of in de afvalindustrie. Ouders zijn de wanhoop nabij,’ vertelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Kies je pakje voor een beter 2021

UNICEF steunt deze kinderen en hun families deze winter met bijvoorbeeld warme dekens, winterkleding, lesmateriaal, medische zorg en voedingshulp, zodat ze beschermd worden tegen de kou en de gevolgen van de coronacrisis, en in zoveel mogelijk veiligheid en geborgenheid kunnen leven in hun tijdelijke thuis. Zodat ze kansen krijgen om groots te worden, en vooruit kunnen kijken naar een beter 2021.

‘Kinderen op de vlucht hebben vooral liefde nodig, geborgenheid nodig. Maar het allerbelangrijkste is dat er ergens in de wereld nog iemand is die om ze geeft,’ zegt Jörgen Raymann, ambassadeur van UNICEF.

Hoe werkt het?

In de webshop van UNICEF kies je een pakje met bijvoorbeeld warme dekens, kleding, lesmateriaal of vaccins. Via de mail kun je zelfs je pakje volgen, van het pakhuis in Kopenhagen of de lokale inkoop tot de aankomst bij het kind. Zo zie je precies hoe UNICEF ook in coronatijden de hulpmiddelen op locatie krijgt.

Met de campagne hoopt UNICEF samen met de rest van Nederland een wereld van verschil te maken voor kinderen op de vlucht.

Kijk voor informatie op Kies je pakje op unicef.nl/pakje

Bron: UNICEF