Veel geweld tegen Nederlandse sekswerkers

Sekswerkers in Nederland ervaren onacceptabel veel geweld, stigma en discriminatie. 97% van de sekswerkers in Nederland maakte in het afgelopen jaar geweld mee. De huidige wet- en regelgeving beschermen sekswerkers niet. Dat blijkt uit onderzoek van Soa Aids Nederland en PROUD, de belangenvereniging voor en door sekswerkers. Ondersteunende wetgeving is nodig om de veiligheid van sekswerkers te verbeteren, zo stelt het rapport.

Deze oproep en de resultaten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd tijdens een conferentie in samenwerking met het Institute for Societal Resilience van de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen met sekswerkers, zorgprofessionals en beleidsmakers worden er acties geformuleerd om geweld tegen sekswerkers te verminderen en zo de gezondheid en veiligheid van sekswerkers te verbeteren.

Geweld

Emotioneel geweld komt bijna altijd voor; 93% van de sekswerkers heeft last van ongewenste vragen, vernederingen, privacy schending, stalken. Ruim driekwart, 78%, ervaart seksueel geweld; van intimidatie, ongewenste seksuele diensten tot aanranding en verkrachting. Fysiek geweld, van aan de haren trekken tot slaan en schoppen en zware mishandeling, komt voor bij 60% van de sekswerkers. Financieel economisch geweld, zoals diefstal, afpersing, uitbuiting of zelfs het weigeren van het openen van een zakelijke bankrekening, is aan de orde bij meer dan de helft van de sekswerkers, 58%.

Discriminatie

Schokkend genoeg deed 79% van de sekswerkers nooit aangifte van geweld bij de politie in het afgelopen jaar, uit angst voor discriminatie, juridische stappen, privacy schending en woninguitzetting.

Arbeidsrecht erkennen

De Nederlandse wetgeving en het beleid rond sekswerk zijn niet gericht op het beschermen van sekswerkers, concluderen de onderzoekers, maar hebben juist nadelige gevolgen voor hun veiligheid. Zij bevelen aan om in het prostitutiebeleid de sekswerkers zelf centraal te stellen en sekswerk te decriminaliseren. De enige manier om het geweld te verminderen is de drempel om aangifte te doen te verlagen en het arbeidsrecht van sekswerkers te erkennen.

Flexibel

In totaal deden meer dan 300 sekswerkers mee aan het landelijk onderzoek. Ze werken verspreid over het hele land, op verschillende werkplekken en zijn divers wat betreft gender, leeftijd, werkervaring en achtergrond. De ondervraagde sekswerkers doen het werk om geld te verdienen en omdat ze het leuk vinden of vanwege de flexibiliteit. Het grootste deel van hen is meer dan de helft van de tijd tevreden over zijn of haar baan.

Participatief onderzoek

Wat dit onderzoek bijzonder maakt is dat sekswerkers zelf dit onderzoek grotendeels hebben uitgevoerd. Zij waren betrokken bij het opstellen van het onderzoek, hebben de interviews afgenomen bij de respondenten en waren betrokken bij het interpreteren van de data.

Bron: SOA Aids

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.