Veilig Verkeer Nederland vraagt aandacht voor lachgas in verkeer

Veilig Verkeer Nederland komt met een campagne op sociale media tegen lachgasgebruik in het verkeer. De campagne volgt op het nieuws dat het aantal lachgas-incidenten in het verkeer sterk is toegenomen.

In 2016 ging het nog om tientallen ongelukken in het verkeer waarbij lachgas in het spel was, in 2019 zijn dat er al 960. Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, gaat dat aantal flink omlaag. "Het is onbegrijpelijk dat mensen, vooral jongeren, lachgas gebruiken in het verkeer. Want je speelt met je eigen leven en met dat van anderen", zegt woordvoerder Marcel Kwant.

De nieuwe campagne zal zich vooral op jongeren richten. "We gaan ze op Instagram, Facebook en Twitter waarschuwen voor de gevaren van lachgas", legt Kwant uit. Toch denkt hij dat een campagne alleen niet genoeg is. "Tijdens rijopleidingen zou er ook aandacht aan besteed kunnen worden, bijvoorbeeld in de theorie of dat het terugkomt als examenvraag."

Verder pleit Veilig Verkeer Nederland voor een verbod op lachgas in het verkeer. Ook het Verbond van Verzekeraars ziet zo'n verbod wel zitten. "Het zal verzekeraars enorm helpen om de schade te verhalen bij mensen die een ongeluk veroorzaken in het verkeer door lachgas", vertelt Oscar van Elferen namens de verzekeraars in het NOS Radio 1 Journaal.

Bron: VVN

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.