Vereniging Rembrandt geeft in 2017 een krachtig impuls aan de Collectie Nederland

Dankzij haar 15.000 leden heeft de Vereniging Rembrandt in 2017 meer dan twintig musea door het hele land kunnen helpen met nieuwe aankopen. Met deze steun van in totaal meer dan € 4,1 miljoen gaf zij een krachtige impuls aan de Collectie Nederland.

Eén werk nog geheim

‘Het was een bijzonder jaar, waarin de Vereniging Rembrandt zeer verschillende aankopen heeft gesteund,’ zegt de directeur van Vereniging Rembrandt, Fusien Bijl de Vroe: ‘Van een fantastische Van Doesburg voor Museum De Lakenhal in Leiden tot de zogenaamde Werkmankast voor het Groninger Museum. Diversiteit is wat het jaar kenmerkte. Naast de aankopen die al bekend zijn, gaan we nog een heel uitzonderlijke aanwinst bekendmaken in januari. Deze is al in 2017 toegezegd en rondgekomen, maar moet nog gepresenteerd worden in het museum. Het is er één die ons met trots vervult.’

Enkele andere spraakmakende aanwinsten die dit jaar met steun van de Vereniging Rembrandt werden gekocht, zijn het bronzen zwaard van Ommerschans (Rijksmuseum van Oudheden), Schepen in een storm van Jan Porcellis (Frans Hals Museum) en De Collse watermolen, een vroeg werk door Vincent van Gogh (Noordbrabants Museum).

Grote stijging onderzoeksbeurzen

In 2017 heeft de Vereniging Rembrandt bovendien ruim € 60.000 aan collectie gerelateerd onderzoek toegezegd. ‘Wij zijn een aantal jaren geleden bescheiden begonnen met het verstrekken van onderzoeksbeurzen, maar we merken in toenemende mate dat het hard nodig is om dit belangrijke werk van conservatoren te ondersteunen. We verwachten deze vorm van steunverlening in 2018 dan ook verder te kunnen uitbreiden’, aldus Fusien Bijl de Vroe.

2018 zo mogelijk een nog mooier kunstjaar

‘Er staan prachtige tentoonstellingen gepland in de musea, we hopen nog meer ambities van musea waar te maken én we gaan ons 135-jarig jubileum vieren,’ zegt Fusien Bijl de Vroe. ‘We ontvangen heel Nederland graag vanaf eind september in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Met dit museum organiseren we de tentoonstelling Als kunst je lief is, waarin we aan iedereen de top-aanwinsten van de afgelopen 10 jaar laten zien. Een ding is zeker: 2018 wordt een jaar om naar uit te kijken!’

Bron: Vereniging Rembrandt