Verhoogt dementiegen ook de kans op corona?

Volgens een recent onderzoek is een gen dat het risico verhoogt op de ziekte van Alzheimer ook verantwoordelijk voor een hogere kans op een ernstige vorm van corona. Britse onderzoekers melden dit na onderzoek onder 322.000 mensen waarvan het genetisch materiaal in kaart was gebracht. Mensen met het risicogen ApoE4 hadden een bijna twee keer zo hoog risico op een ernstige vorm van corona, melden verschillende internationale nieuwswebsites. Maar is dit een terechte conclusie?

De onderzoekers keken naar 322.000 mensen die meededen aan een eerdere studie waarbij het genetisch materiaal in kaart was gebracht. Ze keken of er in deze groep mensen waren die in het ziekenhuis werden opgenomen met het coronavirus.

Toveren met kleine getallen

Van de 322.000 mensen hadden er zo’n 9.000 twee kopieën van het ApoE4 gen. Van deze mensen werden er 37 opgenomen in het ziekenhuis met coronaklachten (0,41%). Van de mensen zonder het risicogen (223.000), werden er 401 opgenomen (0,18%). Op het eerste gezicht is er dus inderdaad een groter risico om in het ziekenhuis te belanden met een ernstige vorm van corona. Overigens is het ook belangrijk om te realiseren dat meer dan 99,5% van alle mensen met of zonder het alzheimergen niet in het ziekenhuis terechtkomt.

Experts zijn niet overtuigd

Op verschillende medische website gaven artsen en onderzoekers een reactie. Ze wijzen erop dat de studie zuiver statistisch is. Dat betekent bijvoorbeeld dat er niet bij deelnemers is gekeken of ze op dit moment dementie hebben. Dat is belangrijk, omdat van mensen met dementie bekend is dat ze extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van infecties. Zowel in Nederland als in Engeland, waar de studie is uitgevoerd heeft zo’n 1 op de 3 mensen met dementie nog geen diagnose. Met een gemiddelde leeftijd van 68 en de aanwezigheid van het risicogen is het voorstelbaar dat een behoorlijk deel van de deelnemers de ziekte van Alzheimer heeft. Het is dus zeker mogelijk dat niet het gen, maar de aanwezigheid van dementie het risico op corona vergroot.

Vervolgonderzoek

Hoewel het absoluut niet zeker is dat het ApoE4 gen werkelijk invloed heeft op corona, geeft de vondst wel aanleiding tot vervolgonderzoek. Bij de ziekte van Alzheimer spelen ontstekingsreacties in het brein bijvoorbeeld een grote rol. Een mogelijke rol van ApoE4 in de kwetsbaarheid voor corona of andere infecties is daarom niet uit te sluiten. En mogelijk geeft deze vondst daarom weer nieuwe aanknopingspunten in dit onderzoek. Voor de dagelijkse praktijk is de vondst echter een stuk minder relevant. Bijna niemand weet of hij het ApoE4 gen heeft. Maar ook voor de mensen die het wel weten, zijn er geen extra maatregelen nodig. Een verhoging van 2x een klein risico, blijft immers een klein risico.

Bron: Alzheimer Nederland