Verzekeraars beleggen in exotisch leer en bont

Zeven Nederlandse verzekeraars beleggen 1,3 miljard euro in bont en exotisch leer. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. De modehuizen Louis Vuitton, Moët Hennessy, Hermès en Semir maken nog steeds gebruik van bont en exotisch leer in kleding, tassen en schoenen.

Welke verzekeraars doen het niet goed?

Allianz komt het slechtst uit het onderzoek en belegt in totaal meer dan 1 miljard euro in de drie modehuizen. Maar ook NN Group heeft wat uit te leggen met 188,98 miljoen aan beleggingen. Ook de verzekeraars Allianz, Aegon, Achmea en ASR zijn meer gaan beleggen in de modehuizen.

  • Allianz belegt 1.054,49 miljoen
  • NN Group belegt 188,98 miljoen
  • Aegon belegt 61,76 miljoen
  • ASR belegt 49,07 miljoen
  • Achmea belegt 13,19 miljoen
  • Menzis belegt 0,11 miljoen
  • VGZ belegt 0,05 miljoen

Wil je iets doen tegen de investeringen in bont en exotisch leer? Stuur je verzekeraar via de Eerlijke Verzekeringswijzer een klacht en roep op om te stoppen met deze pijnlijke investeringen.

Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: ‘Bont en leer van bijvoorbeeld slangen en krokodillen zijn niet meer van deze tijd. Gevestigde modehuizen kozen de afgelopen jaren op grote schaal voor een bontvrij beleid. Niet alleen omdat hedendaagse klanten het niet meer willen, maar ook voor de bescherming van dieren en milieu. Zo worden dieren leven gevild en giftige stoffen gebruikt om leer en bont te conserveren. Toch zijn er nog een aantal modehuizen die bont en exotisch leer blijven gebruiken, mede mogelijk gemaakt door verzekeraard die in Nederland actief zijn. Het is daarom belangrijk dat verzekeraars hierop gewezen worden en dat klanten weten wat er met hun premie-inleg gebeurt, zodat zij voor een diervriendelijke verzekeraar kunnen kiezen.‘

Welke verzekeraars doen het goed?

CZ is de enige verzekeraar in dit onderzoek die niet belegt in de omstreden modehuizen. Toch is er ook voor CZ ruimte voor verbetering, aangezien het nog geen beleid heeft om beleggingen in bont en exotisch leer uit te sluiten.

Ernstig en overbodig dierenleed

De productie van bont en exotisch leer gaat gepaard met extreem dierenleed. Voor de productie van bont worden dieren als nertsen, vossen, konijnen en wasbeerhonden puur en alleen gefokt voor hun vacht. Ze worden gehouden in krappe draadstalen kooien zonder mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Hun dood is niet beter: in Europa worden nertsen gedood door vergassing, wasbeerhonden en vossen worden anaal geëlektrocuteerd. Buiten Europa worden coyotes nog steeds met wildklemmen gevangen, doodgeslagen en daarna gevild. Voorafgaand aan hun dood worden de dieren gehouden in veel te kleine kooien. Hierdoor ontstaan gedragsstoornissen en verwonden zij zichzelf en elkaar. In alle gevallen betekent dit ernstig en overbodig dierenleed.

Tijd voor verandering

In een eerder onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer in 2016 zijn beleggingen door verzekeraars in dierenleed al aangekaart. Allianz, NN Group, Aegon, ASR en Achmea waren ook bij dat onderzoek betrokken. Toch blijven zeven verzekeraars investeren in modehuizen die nog steeds bont exotisch leer gebruiken.

Het is van belang dat verzekeraars zich inzetten om het gebruik van bont en exotisch leer te stoppen of dat ze zich volledig terugtrekken uit de modehuizen die gebruik blijven maken van deze dieronvriendelijke materialen. Daarbij moeten de verzekeraars beleid ontwikkelen om toekomstige beleggingen in dergelijke bedrijven te voorkomen.

Bron: Bont voor Dieren

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.