vfonds hoofdpartner Nederlandse Veteranendag

Op 30 juni viert Nederland de 14e Nationale Veteranendag. De dag dat ruim 110.000 Nederlandse veteranen in het zonnetje worden gezet. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) ondersteunt het Nationaal Comité Veteranendag ook de komende jaren als hoofdpartner. Om de erkenning en waardering voor veteranen nog krachtiger onder de aandacht te brengen.

Nederlandse Veteranendag is een jaarlijks eerbetoon in Den Haag aan alle Nederlandse veteranen. Tijdens het evenement is er een plechtigheid in de Ridderzaal, een ceremonie op het Binnenhof, een defilé en een fly-past over het defileerpunt.

De samenwerking tussen het vfonds en het Nationaal Comité Veteranendag is tot 2020 versterkt door ondertekening van een nieuwe intentieverklaring. Vanuit dit vertrekpunt schenkt Nederlandse Veteranendag in de periode 2018-2020 gericht aandacht aan het thema ’75-jaar vrijheid’ en de ‘Invictus Games’, een internationaal sportevenement voor gewonde veteranen dat in 2020 in Nederland plaatsvindt. Daarnaast brengt de Nederlandse Veteranendag haar expertise op het gebied van maatschappelijke waardering voor veteranen in om meer publieke waardering te krijgen voor andere uitgezonden geüniformeerden in overheidsdienst op het gebied van vrede en veiligheid, zoals politie en brandweer.

Robert Croll, voorzitter vfonds: “Door het hoofdpartnerschap met het Nationaal Comité Veteranendag kan het vfonds samen werken aan onze doelstellingen. Niet iedereen realiseert zich dat de vrijheid die wij hier in Nederland gewend zijn, niet vanzelfsprekend is. Maar iedere ouder wil zijn kind veilig zien opgroeien. Uitgezonden veteranen, militairen, politie en brandweer werken dagelijks, onder zware omstandigheden, aan onze vrede en veiligheid. Zij verdienen onze erkenning en waardering. En dat steunen we want vrede maken we samen."

Boele Staal, voorzitter Nationaal Comité Veteranendag: “De steun van het vfonds geeft ruimte om de witte anjer campagne - als teken van respect voor onze veteranen- te intensiveren en educatieve projecten te vernieuwen.Het Nationaal Comité Veteranendag is net als het vfonds steeds op zoek naar eigentijdse manieren om de belangrijke verhalen van veteranen te vertellen aan het grote publiek.”

Het meest recente project dat door met steun van het vfonds ontwikkeld is, is Veterans’ View - een installatie in de vorm van een grote baret - die de bezoeker meeneemt op vijf missies door de ogen van veteranen. Veterans’ View wordt de komende jaren ingezet in de publieke ruimte om verhalen van veteranen te delen en zo verder te werken aan het bestendigen en bevorderen van maatschappelijke erkenning en waardering voor onze veteranen. De installatie is bedoeld voor plaatsing in openbare ruimten zoals de hal van een gemeentehuis, musea, overheidsgebouwen, scholen of andere plaatsen waar publiek komt.

Bron: vfonds