Virtual reality-spel toekomstige hulp bij vroege diagnose Alzheimer
De NOS meldde gisteren dat een Game, die inmiddels door 4,3 miljoen mensen is gespeeld, kan helpen bij het opsporen van Alzheimer. Helaas zal het nog lang duren voor het werkelijk zo is, maar desalniettemin was het een interessant onderzoek. Want de onderzoekers vonden opnieuw aanwijzingen dat het navigatie-vermogen al afneemt, ver voordat iemand de ziekte van Alzheimer krijgt. Ze maakten daarbij gebruik van het virtual reality-spel Sea Hero Quest. Het spel bleek beter te worden gespeeld door mensen zonder een erfelijke risicofactor voor Alzheimer dan door mensen met deze erfelijke factor.
Aan dit specifieke kleine onderzoek deden 30 mensen met de erfelijke alzheimerfactor mee en 30 mensen zonder deze factor. Door het spel konden de onderzoekers redelijk voorspellen wie de erfelijke aanleg had voor alzheimer. Helaas gaf de test in een groot aantal gevallen nog de verkeerde uitslag.
Op dit moment is de test dus nog niet goed genoeg voor gebruik door artsen. Het ging de onderzoekers in eerste instantie ook vooral om het antwoord op de vraag ‘is er een makkelijke test te ontwikkelen die kan voorspellen of iemand de ziekte van Alzheimer krijgt?’.
Volgens de onderzoekers was dit resultaat ’een hoopvolle stap’. Samen met andere testen zou een navigatietest in de toekomst mogelijk een betrouwbaar antwoord kunnen geven op de vraag wie alzheimer krijgt en wie niet.
Vroegdiagnostiek alzheimer
Het vinden van mensen die nu gezond zijn, maar over jaren de ziekte van Alzheimer krijgen, heeft op dit moment weinig nut. Want er zijn nog geen manieren om de ziekte te voorkomen of uit te stellen. Onderzoekers zijn wel volop bezig om deze medicijnen te ontwikkelen. Wanneer dergelijke middelen op de markt komen, zijn er wel makkelijk toe te passen testen nodig om mensen te vinden die baat hebben bij zo’n therapie.
Game Sea Hero Quest
Sea Hero Quest test de deelnemers op hun navigatievaardigheden. Bij het spel krijgen spelers een kaart te zien, waarna ze een bootje naar bepaalde punten moeten navigeren. De spelers genereerden in 2 minuten evenveel data als wetenschappers in 5 uur met onderzoek in het lab zouden kunnen verzamelen.
Het spel is een van de ontwikkelingen op het gebied van vroegdiagnostiek. Het is gemaakt door Deutsche Telekom, gamestudio Glitchers en meerdere Europese universiteiten.
Bron: Alzheimer Nederland