Vrijwilligers ontlasten huisartsen met coronatesten aan huis

“Het is even een naar gevoel, mensen moeten soms kokhalzen, maar binnen tien seconden is het gebeurd.” Irene van Ham is één van de Rode Kruis-vrijwilligers die in Den Haag coronatesten afneemt bij de mensen thuis. Hiermee krijgen de patiënten en hun eventuele verzorgers zekerheid over hun situatie én de huisartsen worden ontlast.

Het is druk bij huisartsencoöperatie Hadoks in Den Haag. Huisartsen bellen met het speciaal opgetuigde callcenter om hun patiënten aan te melden voor coronatesten. Mensen met lichte verschijnselen zieken thuis uit, maar mensen die thuis zware klachten hebben, kunnen een test krijgen. Dat kan op de coronapost in het ziekenhuis. Of wanneer mensen echt niet de deur uit kunnen, komt een Rode Kruis-vrijwilliger bij de mensen thuis.

Medisch directeur van Hadoks Rieuwk Visser: “Normaal gesproken zijn we alleen in avond, nacht en weekenden open. Maar nu moeten we ook overdag bereikbaar zijn voor de huisartsen. Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen met het beantwoorden van de telefoontjes en registreren van de patiënten die getest moeten worden. En anderen vrijwillige zorgprofessionals doen de coronatesten aan huis. Dit helpt enorm. Het ontlast de huisartsen.”

Zeg ’ns a

De Rode Kruis-auto rijdt kriskras door Den Haag. Rode Kruis-vrijwilligers testen, volledig beschermd, de patiënten die niet worden gezien door de huisarts tijdens visites, maar die wel getest moeten worden. Irene van Ham is één van die vrijwilligers. Ze is bedrijfsarts, maar nu ze wat meer tijd omhanden heeft, helpt ze graag als vrijwilliger huisartsen uit de brand.

“Als we bij een patiënt komen, stel ik me altijd eerst even voor en probeer mensen op hun gemak te stellen. Het is ook niet niks, als iemand in volledige bescherming je huis binnenkomt. De handeling zelf is zo gebeurd. Mensen moeten ‘a’ zeggen en dan ga ik met wattenstaafjes diep de keel en de neus in. Dat is niet prettig, soms moeten mensen zelfs kokhalzen, maar in tien seconden is het voorbij. Dan handel ik nog even de administratie af en kunnen we door naar de volgende.”

Sneltest

Niet alleen de handeling is snel, ook de testresultaten zijn nu veel sneller beschikbaar. Mensen hoeven niet lang in onzekerheid te zitten. Rieuwk Visser: “In het begin was onze testcapaciteit heel beperkt. Nu zijn er meer testen beschikbaar en ook een sneltest, waarmee een huisarts binnen een uur de resultaten binnen heeft. ”

“We kunnen en willen meer testen, zodat huisartsen, zorgpersoneel én de patiënten zelf zekerheid hebben of iemand wel of niet besmet is corona. Voor de huisartsen is het een erg grote belasting om dit erbij te doen. Ze draaien al vaak extra diensten, omdat veel van de reguliere zorg is blijven liggen. Die moet ook weer opgepakt worden. Het is ontzettend belangrijk dat Rode Kruis-vrijwilligers dit werk op zich kunnen nemen.”

De Rode Kruis-auto rijdt weer verder, een andere Haagse wijk in. Irene maakt zich klaar om de volgende patiënt te zien. “Je moet het met elkaar doen hè? Alleen samen zijn we sterk tegen corona. Fijn dat ik me op deze manier nuttig kan maken.”

Wie komt in aanmerking voor een test?

Naast mensen die beroepshalve getest worden en patiënten in het ziekenhuis, worden nu ook patiënten getest die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar een groot risico lopen om ernstig ziek te worden bij een besmetting. De GGD, huisartsen en ziekenhuizen nemen de test af. De GGD’en hebben testlocaties ingericht zoals ‘drive-through teststraten’.

Bron: Rode Kruis