Vuurwerk en huisdier: tips van Dierenlot

Vuurwerk geeft (huis)dieren angst en stress.

Lees deze tips om het voor hen enigszins dragelijk te houden.

 1. Huisdieren kunnen flink in paniek raken door de harde knallen. Straf of troost uw dier niet bij een angstige reactie. Blijf rustig. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat uw huisdier ook rustiger wordt.
 2. Op oudejaarsdag zullen heel de dag door harde knallen te horen zijn. Houd honden tijdens het uitlaten daarom aan de lijn.
 3. Houd uw kat(ten) binnen tijdens oudejaarsdag. Ook adviseren wij om kattenluiken, ramen en deuren gesloten te houden. Dit voorkomt op de vlucht slaan.
 4. Stel het avondeten langer uit. Wanneer uw dier honger heeft dan zal hij/zij minder aandacht hebben voor het vuurwerk.
 5. Als u uw gordijnen sluit en de tv of radio aanzet dan zullen de knallen en flitsen van buiten vele malen minder opvallen. Hierdoor blijft uw dier rustiger.
 6. Chippen en registreren van uw huisdier is iets wat wij normaliter al aanraden, maar tijdens oudejaarsdag is de kans vele malen groter dat uw huisdier op de vlucht slaat. Zorg er dus voor dat uw huisdier gechipt is.
 7. Door het afspelen van een vuurwerk CD kunt u huisdieren laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Begin hier wel tijdig mee!
 8. Er zijn kalmerende geneesmiddelen verkrijgbaar voor huisdieren. (raadpleeg altijd uw dierenarts). Attentie: de geneesmiddelen hebben een verdovend effect en lossen het geluidsprobleem, en het ervaren ervan, dus niet op.
 9. Let erop dat paarden zich niet kunnen bezeren in de stal. Hou licht aan en zet evt. een muziekje op.
 10. Vooral knaagdieren in een buitenhok kunnen veel last hebben van vuurwerk. Zorg voor een schuilplek of zet ze tijdelijk binnen in een onverwarmde schuur of garage. Neem ze niet mee de huiskamer in. Dat is veel te warm voor de dieren.
 11. Ook vogels hebben last van harde knallen of flitsen. Leg daarom een doek over de kooi. Het werkt als geluidsdemper en flitsen zijn uit het zicht..
 12. Heeft u reptielen? Laat bij de bak licht aan en zorg dat de ramen gesloten zijn. Dit voorkomt het waarnemen van trillingen waar ze gevoelig voor zijn.
 13. Scherm een aquarium af met een doek. Dit voorkomt stress en het mogelijke gevolg van ziek worden.

Bron: Dierenlot