‘Waar zit wat in’ geeft duidelijkheid over veilig gebruik zonnebrand

In veel consumentenproducten zitten chemische stoffen. In dagcrème bijvoorbeeld zodat het langer goed blijft. Chemische stoffen maken ons leven makkelijker, maar kunnen soms ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Dus moet je er goed, veilig en gezond mee omgaan. De website waarzitwatin.nl is een onafhankelijke informatiebron en is gemaakt door VeiligheidNL en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van onder meer het Ministerie van Volksgezondheid.

Over de zon en zonnebrandcrème

De zon heeft een positief effect op mensen. Warmte en licht zorgen ervoor dat we ons goed voelen. De zon geeft ook UV-straling af. Hierdoor maakt het lichaam vitamine D aan. Dit is goed voor sterke botten. UV-straling helpt ook bij het verminderen van bepaalde huidziekten zoals psoriasis. Kortom het is goed om zoveel mogelijk buiten te zijn.

De zon kan echter ook schadelijke gevolgen hebben zoals huidveroudering en huidkanker. Bij teveel UV-straling worden de huidcellen beschadigd en verbrandt je huid. Vervolgens kan huidkanker jaren later een gevolg zijn. Daarom is het belangrijk om je huid en die van je kind in te smeren met zonnebrand wanneer je in de zon zit, tijdens de wintersport en bij mooi weer. Zonnebrand zorgt ervoor dat schadelijke UV-straling de huid van je kind niet beschadigt en zorgt ervoor dat de huid niet snel veroudert. De chemische stoffen die in de zonnebrand zitten zorgen er dus voor dat het middel werkt. Zonnebrand vind je in veel verschillende vormen: als crème, olie, (lippen)stick, spray.

Hoe veilig zijn zonnebrandproducten speciaal voor kinderen?

Een kinderhuid is dunner en gevoeliger dan de huid van een volwassene. Het is goed te weten dat verzorgingsproducten voor kinderen onder de 3 jaar dan ook extra op de veiligheid van de ingrediënten worden beoordeeld. Dit is vastgelegd in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Voldoet een zonnebrand niet aan deze wetgeving, dan mag deze niet worden verkocht. Je kunt er dus vanuit gaan dat de speciale zonnebrandproducten voor kinderen die in Nederland op de markt zijn, veilig zijn.

Waarom krijg je van sommige zonnebrandproducten een witte waas op je huid?

Er zijn 2 typen UV-filters: chemische UV-filters en UV-filters op minerale basis. UV-filters op minerale basis vormen een dun laagje over je huid dat de schadelijke UV-straling weerkaatst. In deze middelen zit vaak titaniumdioxide en zinkoxide. Deze chemische stoffen maken je huid een beetje wit.

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B straling?

De zon produceert UV-A stralen en UV-B stralen. Van te veel UV-A stralen veroudert je huid sneller. Van teveel UV-B stralen, kun je verbranden. Zonnebrandproducten helpen je te beschermen tegen de stralen. Alle producten beschermen tegen UV-B. Of een product ook beschermt tegen UV-A is te lezen op het etiket. Er staat dan een UV-A symbool.

Hoe lang werkt zonnebrand als ik het opsmeer?

Dat hangt van de SPF af. De Sun Protection Factor (SPF) wordt ook wel de beschermingsfactor genoemd. Die loopt van 5 tot 50. Hoe hoger de factor, hoe langer de zonnebrand beschermt tegen de schadelijke stralen van zon of zonnebank. SPF 20 betekent dat iemand 20 keer langer in de zon kan zitten met bescherming dan zonder bescherming van een zonnebrand. Het hangt van je huidtype af hoe lang je veilig in de zon kunt zitten zonder zonnebrand. Smeer je in ieder geval in voordat je in de zon gaat liggen. Smeer opnieuw nadat je gezwommen hebt.

Wat is het verschil tussen zonnebrand voor de winter en zonnebrand voor de zomer?

Er zijn producten speciaal voor de zomer en de winterzon. Vanwege de kou zijn de producten voor de winterzon op vetbasis om bevriezing en uitdroging van de huid te voorkomen.

Stoffen in zonnebrand

Zonnebrand is bij normaal gebruik veilig om te gebruiken. De bekendste chemische stof in zonnebrand is UV-filter. Deze stof zorgt ervoor dat je huid beschermd is tegen de schadelijke gevolgen van ultraviolette straling van de zon en van zonnebanken. UV-filters zorgen ervoor dat je huid niet verbrandt. Op de lange termijn voorkom je daarmee de kans op huidkanker en snelle veroudering van je huid. De factor geeft aan hoeveel UV-filter een crème bevat. Hoe hoger de factor, hoe langer de zonnebrand beschermt tegen zonnebrand. Andere stoffen die in zonnebrand voorkomen zijn grofweg te verdelen in geurstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten, emulgatoren, pigment en vocht-inbrengende stoffen.

Allergisch

Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen na het gebruik van zonnebrand. Als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor parfum. Je kunt dit testen door de zonnebrand eerst uit te proberen op de binnenkant van je pols.

Zonnebrand spray

Gebruik je zonnebrand spray? Spuit dan van je gezicht af. Zo voorkom je dat je de spray inademt.

Kinderen en zonnebrandcrème

De huid van kleine kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen en moet daarom goed beschermd worden. Bescherm baby’s tot 6 maanden zo goed mogelijk tegen direct zonlicht. Je kunt de baby het beste uit de zon houden (zeker tussen 11.00 en 15.00 uur).

bron: Huidfonds