Waarnemers Amnesty: politie Wit-Rusland schuldig aan buitensporig geweld tegen demonstranten

Waarnemers van Amnesty International waren in de Wit-Russische hoofdstad Minsk getuige van buitensporig geweld waarmee de oproerpolitie vreedzame demonstranten te lijf ging. De demonstranten gingen de straat op na de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen.

De ‘resultaten van de officiële exit polls’ die de regering bekendmaakte, wezen op een overweldigende overwinning van de zittende president Loekasjenko. Loekasjenko zou zo’n 80 procent van de stemmen hebben gehaald, wat in schril contrast staat met informele exit polls die een overwinning voor oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja voorspelden.

Verdovingsgranaten

‘Politiegeweld na verkiezingen is gebruikelijk geworden in Wit-Rusland,’ zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘In Wit-Rusland wordt elke vorm van vreedzaam protest hardhandig onderdrukt. De Amnesty-waarnemers zagen dat de politie onder meer verdovingsgranaten gebruikte tegen vreedzame demonstranten. Ook werden er mensen gearresteerd die niet betrokken waren bij het protest.’

‘Op een video is te zien hoe een politiebusje met volle snelheid over een demonstrant heen rijdt. Deze beelden tonen de meedogenloosheid van de Wit-Russische politie. Ze laten zien waarom zo veel mensen in Wit-Rusland wanhopig op zoek zijn naar verandering,’ zegt Struthers.

De dood van een demonstrant is bevestigd. Tientallen anderen raakten gewond.

Weinig geweld demonstranten

Er zijn ook meldingen van geïsoleerde incidenten waarbij sommige demonstranten geweld gebruikten. Amnesty’s beoordeling van incidenten waarvan beeldmateriaal beschikbaar is, is dat deze een reactie waren op het hardhandige politieoptreden. De Amnesty-waarnemers zeiden dat ze in de mensenmassa geen enkele demonstrant hadden gezien die geweld gebruikte.

‘De schermutselingen waarbij zowel demonstranten als politieagenten gewond raakten, hadden vermeden kunnen worden als de veiligheidstroepen het recht op vrijheid van vreedzame vergadering hadden gerespecteerd en de nodige terughoudendheid hadden betracht,‘ zegt Marie Struthers.

Amnesty’s oproep

‘We betreuren het toegenomen geweld en de hernieuwde aanvallen op vreedzame demonstranten in Minsk en andere Wit-Russische steden. De autoriteiten moeten er alles aan doen om verder geweld te voorkomen. Dit betekent dat het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en vrijheid van meningsuiting voor alle mensen in Wit-Rusland wordt gerespecteerd, in overeenstemming met de verplichtingen van het land op grond van de internationale mensenrechtenwetgeving. Ook moet er een grondig en effectief onderzoek komen naar de gebeurtenissen van gisteravond, zodat iedereen die verantwoordelijk is voor mensenrechtenschendingen ter verantwoording wordt geroepen,’ zegt Struthers.

Amnesty roept de Wit-Russische autoriteiten op de vreedzame demonstranten en politieke activisten onmiddellijk vrij te laten, ook degenen die vastzitten na politiek-gemotiveerde rechtszaken in de aanloop naar de verkiezingen.

Bron: Amnesty international

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.