Wakker Dier: zuivel is niet zo zuiver als we denken
In een nieuwe tv-campagne onthult Wakker Dier een aantal ongemakkelijke feiten over het leed van melkkoeien. “Een koe kan wel twintig jaar worden, maar ze moet gemiddeld al rond haar zesde verjaardag naar de slacht. Dan is ze al op, uitgemolken,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
De gemiddelde Nederlandse melkkoe geeft maar liefst 35.000 liter melk in haar leven. Dat komt neer op 28 liter per dag. Ze moet hiervoor hard werken; ziekte en uitputting liggen daarom op de loer. Zeker als de huisvesting of de verzorging niet in orde is. Dat is terug te zien in de cijfers: jaarlijks is één op de vijf koeien kreupel, heeft één op de vier pijnlijke ontstekingen in haar uier en heeft zeker één op de twee wonden en/of ontstekingen aan haar klauwen (voeten).
Niet zuiver
Er is erg weinig wetgeving die koeien beschermt. Zo zijn er geen regels over leefruimte, weidegang, of stalinrichting. Omdat er amper regels zijn, is het verschil tussen boerderijen groot. Hilhorst: “Zuivel is niet zo zuiver als de meeste mensen denken. Er zijn verantwoorde boeren, maar er zijn ook veel boerderijen waar het welzijn ver onder de maat is.”
Nederlandse koeien
Met de nieuwe campagne wil Wakker Dier Nederland wakker schudden. In de commercial zijn onder andere beelden te zien die legaal in de afgelopen twee jaar zijn gefilmd in Nederlandse stallen. Hilhorst: “Ook dit is de Nederlandse melkindustrie. Dun, kreupel, vermoeid: het wordt tijd dat we beter voor koeien gaan zorgen.”
Keurmerken
Wakker Dier raadt consumenten en bedrijven aan om in ieder geval biologische melk of melk met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming als minimum te hanteren. Zo staan biologische koeien aanzienlijk meer in de wei en hebben Beter Leven-koeien onder andere een beter ingerichte stal. Beide maatregelen verkleinen de kans op ontstekingen, wonden en ziekten. Hilhorst: “Of vervang koemelk door plantaardige zuivel. Dan weet je zeker dat je niet meedoet aan koeienleed.”
Lees hier meer informatie over de campagne.
Bron: Wakker Dier