Wat moet je doen bij lawinegevaar?

Meters sneeuw, afgesloten skipistes en toeristen die zijn ingesneeuwd. Het is chaos in de Alpen. In veel regio’s geldt het hoogste waarschuwingsniveau. Met name lawines zorgen voor een groot gevaar. Binnenkort op wintersport? Zo bereid je je voor op lawinegevaar.

Lijkt het jou wat overdreven, tips over lawinegevaar? Helaas kent de winter van 2019 al meerdere slachtoffers. In Frankrijk overleed een Nederlander door een lawine en in Oostenrijk werden drie Duitse skiërs bedolven onder de sneeuw.

Volgens lawine-expert Bernd Adler van het Duitse Rode Kruis zorgt de sneeuw voor veel gevaar. “Helaas weten veel skiërs niet wat de risico’s zijn.” Hij roept daarom op om goed voorbereid de piste op te gaan.

 1. Blijf binnen het pistegebied
  Niks lekkerder dan op een vers geprepareerde piste naar beneden te gaan, toch? ’s Avonds en ’s nachts wordt er keihard gewerkt om de pistes weer klaar te maken voor de volgende dag. Dat doen ze niet voor niks.
 2. Houd lawinemeldingen en het weer goed in de gaten
  Ga je toch buiten de piste skiën of snowboarden? Houd altijd rekening met lawines. In Europa zijn er speciale lawinemeldingen. Hiermee wordt het lawinegevaar aangegeven met vijf gradaties. Dit gaat van niveau 1 (gering gevaar) tot 5 (zeer groot gevaar). Als er enkele dagen sneeuw valt met wind en vorst is de kans groter op een lawine. Ook kan een plotselinge opwarming tot sneeuwverschuivingen lijden.
 3. Zorg voor een goede uitrusting
  Ga je off-piste? Neem goede apparatuur mee: een lawinepieper, een lawineschep en een sonde. Met de lawinepieper kunnen mensen je traceren als je onder de sneeuw belandt. Met de lawineschep kun je snel iemand uitgraven. Met een sonde (sondeerstok) kun je meten hoe diep iemand onder de sneeuw ligt.
  Daarnaast is het verstandig om een rugzak met lawine-airbag te dragen. Door de airbag vergroot je het oppervlakte van je lichaam, waardoor de kans kleiner is dat je diep in de sneeuw belandt. Neem ook een EHBO-kit mee.

Hoe kun je helpen na een lawine?

Hopelijk overkomt het je nooit, maar gebeurt het toch dat lawine meemaakt? Zo kun je het slachtoffer het beste helpen.

 • Zorg eerst voor je eigen veiligheid. Check de omgeving en bel het alarmnummer 1-1-2.
 • Begin met zoeken onder de plek waar je het slachtoffer het laatst hebt gezien. Bij een lawine wordt je namelijk vaak een stuk meegesleurd naar beneden.
 • Heb je het slachtoffer gevonden? Zet je sonde (sondeerstok) vast op de vindplek en begin met graven.
 • Verleen eerste hulp aan het slachtoffer en wacht tot de hulpdiensten arriveren.

Goed voorbereid op vakantie

Je hoopt het natuurlijk op een zorgeloze wintersport. Maar mocht er toch iets gebeuren op vakantie, dan is het fijn als je weet hoe je moet handelen als je verwondingen oploopt. Download daarom de gratis EHBO-app van het Rode Kruis, dan heb je die informatie altijd bij de hand.

Bron: Rode Kruis