Watch Nepal pakt seksuele uitbuiting van kinderen door toeristen aan

Samen met vier lokale partners in Kathmandu wil Terre des Hommes seksuele uitbuiting van Nepaleze kinderen door toeristen en andere reizigers aanpakken.

Seksuele uitbuiting

Met de groei van het toerisme in Nepal, neemt het aantal gevallen van seksuele uitbuiting door toeristen en andere reizigers schrikbarend toe. 18% van de kinderen in Nepal heeft seksueel contact gehad met een volwassene. 30-40% van degene in de seksindustrie in de hoofdstad Kathmandu is jonger dan 18 jaar en één op de tien zelfs tussen de 12 en 15 jaar. De wet- en regelgeving om dit probleem aan te pakken is zwak. Ook activiteiten van touroperators en hotels die meewerken aan seksuele uitbuiting van kinderen worden niet bestraft. Het algemene begrip over de gevolgen van sekstoerisme voor kinderen is laag, waardoor de urgentie om dit probleem aan te pakken er niet is.

Seksuele uitbuiting van kinderen aanpakken

Samen met vier lokale partners in Kathmandu Pokhara wil Terre des Hommes het probleem nationaal en lokaal op de kaart zetten. Het programma richt zich op:

  • Verstevigen van overheidsinstanties (Ministerie van Vrouwen, Kinderen en Sociaal Welzijn, Centraal onderzoeksbureau, politie en justitie) en de problematiek duidelijk maken bij ambtenaren, politie en rechters
  • Onderzoek naar kindersekstoerisme en het verder ontwikkelen van het National Resource Center rondom kinderen en sekstoerisme
  • Ontwikkelen en vastleggen van ‘best practices’ om op lange termijn verandering blijvend door te voeren, bijvoorbeeld door het stimuleren van samenwerking tussen overheidsinstanties, rechtshandhaving, instanties voor kinderbescherming en kinderen zelf. Vaststellen en ontwikkelen van de meest geschikte en kindvriendelijke ondersteuning voor kinderen om hun mentale, medische en praktische behoeften te vervullen, bijvoorbeeld door training van hulpverleners en het opzetten van kindertelefoonhulplijnen om gevallen van sekstoerisme te melden.

Terre des Hommes werkt nauw samen met kinderen en kinderbeschermingsgroepen binnen de gemeenschappen om de juiste activiteiten te ontwikkelen en de boodschap over te brengen. Het programma loopt van september 2017 tot juli 2020.

Lees meer over Project Watch >>

Bron: Terre des Hommes