Winnaars Nationale Vrijwilligersprijzen blinken uit in solidariteit en bezieling

Quiet Community uit Tilburg (juryprijs) en Ziekenactie Het open venster uit Nuland (publieksprijs) hebben de Nationale Vrijwilligersprijzen 2020 gewonnen. De Gouden Venus van Milo, voor een vrijwilliger met een beperking, gaat naar Nuran Florissen-Kapikiran.

Landelijke vrijwilligersorganisatie Schuldhulpmaatje wint de ProminentenPrijs en de gemeente Utrecht is Vrijwilligersgemeente van het Jaar 2020. De 65 genomineerden voor de VriendenLoterij Passieprijs vielen allemaal in de prijzen. Zij krijgen ieder een geldbedrag van € 250,-. Meer informatie en korte films over de winnaars zijn te vinden op www.vrijwilligersprijzen.nl.

De winnaars zijn online bekendgemaakt. Minister Hugo de Jonge maakte per video de winnaars van de Nationale Vrijwilligersprijzen bekend. De uitreiking van de vrijwilligersprijzen stond gepland op zaterdag 28 maart tijdens het Wij doen het samen! Festival, maar kon door de corona-maatregelen niet doorgaan. Omdat juist in deze tijden het belang van vrijwilligerswerk zo groot is, is ervoor gekozen de prijzen op een alternatieve manier uit te reiken en vrijwilligers de waardering te geven die ze verdienen. Minister Hugo de Jonge: 'Onze samenleving drijft op mensen die elkaar belangeloos een handje helpen. Vrijwilligers zorgen voor een fijnmazig net van verbinding.'

Quiet community en Open Venster

Juryprijswinnaar Quiet Community verzacht de armoedesituatie van veel gezinnen in Tilburg. Jaarlijks bieden ze zo’n 10.000 ‘geluksmomentjes’. Dat kan een verjaardagsfeestje, een nieuw matras of uitje zijn, beschikbaar gesteld door sponsoren. Daarnaast ondersteunt Quiet mensen in armoede met inloopochtenden. De jury roemt Quiet Community, omdat ze niet alleen stille armoede zichtbaar maken, maar er ook in slagen een stevig vangnet te vormen voor mensen die dat nodig hebben. Zij winnen naast een promotievideo voor hun organisatie, een bedrag van € 6.000,-.

Ziekenactie het Open Venster uit Nuland kreeg de publieksprijs van € 2.500,-. Zij kregen de meeste stemmen van het publiek. Deze organisatie heeft al 48 jaar aandacht voor de zieken in het dorp. Met bezoekjes, maar ook met uitstapjes, attenties met Pasen en Kerstmis en een tweejaarlijkse vakantieweek.

Gouden Venus van Milo

Nuran Florissen- Kapikiran is al heel veel jaren als vrijwilliger actief in Deventer en omgeving. Ze zet zich volop in voor de lokale samenleving en voor gelijke kansen voor vrouwen. De energie en passie waarmee zij dat doet, is ook wat de jury aanspreekt in haar aanmelding. Aan de Gouden Venus van Milo is een geldbedrag verbonden van € 5.000,- .

Schuldhulpmaatje

Elk jaar kiest een andere specifieke groep prominente Nederlanders een landelijke vrijwilligersorganisatie die volgens hen de ProminentenPrijs verdient. Dit jaar was het de beurt aan leden van de Tweede Kamer. Een speciale expertcommissie met onder andere Professor Lucas Meijs en Trouw-journaliste Maaike van Houten heeft vervolgens de organisaties beoordeeld op maatschappelijke relevantie, actualiteit en impact. Dit jaar is de winnaar Schuldhulpmaatje, aangemeld door Eppo Bruins van de ChristenUnie. De expertcommissie waardeert het dat de vrijwilligers zowel hulp bieden aan mensen met schulden als ook de aandacht vestigen op het voorkomen ervan. De ProminentenPrijs bedraagt € 6.000,-.

Gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht sleepte de gemeenteprijs in de wacht. Zij zijn beoordeeld door een groep experts van onder andere Vereniging NOV en Movisie. De gemeente krijgt de prijs onder andere omdat zij heel veel ondersteuning biedt aan vrijwilligers en hun organisaties en daar heel transparant over is. De commissie looft ook de acties die de gemeente uitzet, zoals een wervingscampagne en een initiatievenfonds.

Allemaal winnaars

De VriendenLoterij Passieprijs is voor de vrijwilliger die van onmisbare waarde is voor zijn organisatie of project. Dit jaar vielen alle 65 aangemelde passieprijsvrijwilligers in de prijzen. Zij krijgen ieder € 250,- als waardering voor hun inzet. Margriet Schreuders, hoofd afdeling Goede Doelen VriendenLoterij: 'We hebben er dit jaar voor gekozen om álle 65 genomineerde vrijwilligers te belonen met een prijs. Zij doen allemaal fantastisch en nuttig werk en daarom wilden we ons niet beperken tot slechts één winnaar. Met het uitreiken van de VriendenLoterij Passieprijs aan alle genomineerden laten we zien hoe belangrijk we het vinden om vrijwilligers te steunen in hun ambitie om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Iets wat juist in deze tijd extra relevant is.'

Bron: NOV

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.