WWF: ''Ontbossing Amazone moet per 2030 zijn gestopt''

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen.

Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.

Hoopvolle signalen

Miljoenen mensen zijn voor hun voortbestaan direct afhankelijk van de Amazone. Zo'n 10% van alle diersoorten, van de jaguar tot de reuzenotter, vinden hier een thuis. "En wereldwijd beschermt de Amazone ons als een groen schild tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar het regenwoud stevent door de ontbossing af op een kantelpunt, waardoor grote delen van de Amazone door verdroging in een soort woestenij zullen veranderen. Daarom moeten we zorgen dat 80 procent van de Amazone behouden blijft. De eerste geluiden voorafgaand aan de top stemmen mij hoopvol dat er stevige afspraken worden gemaakt," zegt Amazone-expert Merijn van Leeuwen.

Ook wij – hier in Nederland – kunnen niet zonder de Amazone: in het regenwoud ligt namelijk een enorme hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) opgeslagen: net zoveel als 4000 jaar uitstoot van Nederland. Als die vrijkomt dan heeft dit enorme gevolgen voor het klimaat.

Bron: WWF-NL (Wereld Natuur Fonds)

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief