Zelfregulering faalt: Nog steeds te veel suiker en zout in eten

Met de huidige afspraken tussen overheid en voedingsindustrie rond de reductie van suiker en zout worden er slechts ,,kleine stappen gezet'' om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen. Nederlanders consumeren dagelijks gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker. Dit is volgens het RIVM veel te veel. Dit meldt gezondheidsinstituut RIVM op basis van onderzoek.

Brood, vlees en kaas dragen het meeste bij aan de dagelijkse inname van zout. Via frisdranken, melkproducten en banket en zoetwaren krijgen onsumenten de meeste suikers binnen.

De overheid sprak eerder met de voedingsmiddelenindustrie af om het zoutgehalte van vleeswaren met 10 procent te verlagen. De hoeveelheid toegevoegde suikers in zuiveldranken en zuiveltoetjes zou met 5 procent teruggebracht moeten worden. Maar volgens nieuwe berekeningen van het RIVM biedt dit weinig soelaas: de hoeveelheid zout en suiker die mensen binnen krijgen is nog steeds ongezond hoog.

De maximaal toegestane hoeveelheden zout in etenswaren zou volgens het RIVM voor veel meer producten moeten gelden dan nu het geval is. Nu vallen producten als bijvoorbeeld smeerkaas, mayonaise en pindasaus hier buiten.

foodwatch is niet verbaasd over de harde conclusies van het RIVM met betrekking tot de falende zelfregulering van de voedingsindustrie:

“Vorig jaar werden soortgelijke conclusies getrokken. Zelfregulering faalt al jaren. Hopelijk stoot dit kabinet zich niet driemaal aan dezelfde steen en stapt ze ervan af om het gezondheidsbeleid aan de voedingsindustrie over te laten.

Foodwatch bepleit een actief voedselbeleid van de overheid, zoals bijvoorbeeld het btw-vrij maken van groente en fruit, het invoeren van een suikertax, een verbod op kindermarketing, regels tegen misleiding op etiketten en als stok achter de deur een handhavingsbeleid door de NVWA dat overtreders daadwerkelijk afschrikt.”

foodwatch voert al langer actief campagne om groente en fruit btw-vrij te krijgen, een einde te maken aan kindermarketing voor junkfood, het aanpakken van misleidende etiketten en een onafhankelijke en sterke NVWA.

Bron: foodwatch