Ziekenhuizen in Gaza overweldigd door toename gewonde patiënten

Het aantal Israëlische en Palestijnse slachtoffers neemt elke dag toe na de escalatie van het conflict. Ziekenhuizen in Gaza zijn overvol met gewonde mensen. Artsen zonder Grenzen verleent chirurgische en klinische zorg, en doneert medicijnen en medische goederen.

Wat is de situatie?

Het Israëlisch-Palestijnse conflict escaleerde op 7 oktober toen duizenden raketten afgevuurd werden op Israël. Als reactie op de aanval voerde Israël luchtaanvallen uit op Gaza. Veel mensen komen om in het conflict, anderen raken ernstig gewond. Er is een grote toestroom van patiënten, maar zorgverlening wordt gehinderd door medische tekorten.

'Ziekenhuizen zijn overvol met gewonde mensen en er is een tekort aan medicijnen, verbruiksartikelen en brandstof voor generators' AYMAN AL-DJAROUCHA, Coördinator AzG

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen?

De teams van Artsen Zonder Grenzen waren al aanwezig in Gaza en zijn daar direct in actie gekomen om mensen te helpen. Ze verlenen daar chirurgische en klinische zorg in het Al-Awda ziekenhuis. Ter voorbereiding op de toename van patiënten zijn het aantal bedden opgehoogd naar 26. ‘We zien vooral patiënten binnenkomen met schotwonden en wonden door granaatscherven in hun armen en benen,’ zegt Jean Pierre, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen.

Naast het verlenen van zorg doneren ze medicijnen en andere goederen en hebben ze een kliniek geopend in Gaza-stad voor gewonde patiënten. ‘Vanwege het grote aantal gewonde patiënten zijn deze donaties hard nodig,’ aldus Ayman Al-Djaroucha. Ze kijken nu of ze nog meer hulp kunnen verlenen.

Artsen zonder Grenzen is een onafhankelijke en neutrale medische noodhulporganisatie, wat inhoudt dat zij zorgen voor alle slachtoffers van een conflict, ongeacht wie ze zijn, waar ze in geloven en waar ze vandaan komen.

Wat zijn de uitdagingen?

Door het geweld in Gaza is de infrastructuur enorm beschadigd en vanwege het gevaar van luchtaanvallen kunnen ambulances niet worden gebruikt. Hierdoor is het moeilijk om patiënten veilig naar ziekenhuizen te vervoeren. Artsen zonder Grenzen roept alle partijen op om de onschendbaarheid van medische faciliteiten, voertuigen en personeel te respecteren.

Hoe kan ik helpen?

Spoedeisende hulp, noodchirurgie en medicijnen zijn van levensbelang voor de slachtoffers van oorlogen en conflicten. Wil jij ook iets doen voor mensen in crisissituaties?

Doneer nu

Bron: Artsen Zonder Grenzen