Samen iemand helpen, zorgt voor meer verbinding

05/09/2017

Steeds meer Nederlanders bieden zelf zorg- en welzijnsdiensten aan aan de ouderen in hun dorp of woonwijk. Het Ouderenfonds versterkt deze burgerinitiatieven met het platform SOCIALCARE. In september start de pilot.

“Als je met elkaar iemand helpt, bijvoorbeeld iemand in de straat, zorgt dat voor meer verbinding. Social Care draait om de verbinding met anderen in een gemeenschap. Door het bieden van technische oplossingen op het platform, dragen we eraan bij dat senioren langer zelfstandig thuis kunnen wonen.” Marylo Verhagen van het Nationaal Ouderenfonds is projectmedewerker Social Care.

Wat is Social Care?
Social Care ondersteunt lokale burgerinitiatieven op het gebied van zorg en welzijn met technologische oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een alarmknop, een bloeddrukmeter of een stappenteller. Wanneer ouderen hulpbehoevend zijn of nieuwsgierig naar de mogelijkheden, kunnen zij online een zorggroep samenstellen met bijvoorbeeld buren, familie en vrijwilligers. De zorggroep ondersteunt de oudere met bijvoorbeeld een boodschappendienst, maaltijdservice of telefoondienst.

Social Care bestaat uit 3 pijlers:

  • Welzijn: preventie
  • Om te zorgen dat iemand zich veilig voelt, kent het Social Care platform preventiemogelijkheden zoals een alarm als iemand valt. Zodra er een alarm afgaat, gaat er – trapsgewijs – een signaal naar een contactpersoon en indien nodig naar professionele zorg.
  • Sociaal: samen dingen doen
  • Ouderen treffen in de kalender allerlei activiteiten om leeftijdsgenoten of vrijwilligers te ontmoeten. Social Care draait om elkaar helpen, ontmoeten en samen dingen doen. Er is ook een ‘markt’. Hier kunnen mensen iets aanbieden of vragen, zoals een BBQ lenen of een ritje naar de supermarkt.
  • Leren: gratis workshops voor ouderen
  • Ouderen en hun naasten kunnen online workshops volgen op het Social Care platform. Van computercursus tot valpreventie of omgaan met dementie. Alle cursussen zijn gratis.

Pilot Social Care in Son en Breugel en Putte
Samen met internationale samenwerkingspartners, ouderen, lokale burgerinitiatieven, zorgcoöperatie en welzijnsorganisaties ontwikkelde het Ouderenfonds de afgelopen tijd het Social Care platform. Nu is het tijd om écht aan de slag te gaan. Vanaf september gaan we in Putte en in Son en Breugel, samen met Zorg om Zorg, Coöperatie ThuisVerbonden en buurtinitiatief Stichting SonenBreugelVerbindt, Social Care in de praktijk testen. Studenten van het Summa College leren ouderen onder meer om te gaan met een tablet of smartphone. Marylo van het Ouderenfonds: “We vinden het heel belangrijk om jong en oud te verbinden.” Frank van der Meijden van ThuisVerbonden vult aan: ‘’Dankzij de studenten kunnen we meer dingen realiseren dan ooit tevoren!’’

SOCIALCARE in de toekomst
Na de pilot, die in december afloopt, gaan we de successen blijvend inzetten, onder meer in het portaal van SonenBreugelVerbindt. Marylo: ‘’We hebben al zo veel ervaring opgedaan. Het is een ingewikkeld project waar we nog lang niet mee klaar zijn. We willen samenhang creëren en laten zien dat de menselijkheid, ondanks de technologische ontwikkelingen, niet verdwijnt uit de zorg en het welzijn voor de ouder wordende mens. Techniek is een hulpmiddel en dat is positief.’’

SOCIALCARE is gesubsidieerd door de Europese Commissie en ZonMW binnen het programma Active and Assisted Living (AAL).

Bron: Nationaal Ouderfonds