Stem voor de Groenste Politicus 2017

05/02/2018

Vanaf zondag 4 februari kan iedereen stemmen voor de Groenste Politicus van 2017. Welke politicus heeft zich met hart en ziel ingezet om de wereld een stuk groener te maken? Wie verdient volgens u beslist een kans op de titel van Groenste Politicus 2017? Is het een Kamerlid, minister of staatssecretaris, Europarlementariër, Gedeputeerde, Statenlid, wethouder, raadslid of waterschapsbestuurder? Op zondag 11 maart wordt de Groenste Politicus 2017 gekozen. Natuurmonumenten organiseert de verkiezing dit jaar voor de tiende keer.

Meer politieke betrokkenheid is volgens Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten, hard nodig. “De biodiversiteit op het platteland dendert achteruit. Er zijn steeds minder weidevogels en steeds minder insecten. We kunnen onze ogen niet langer sluiten voor de ecologische crisis die zich op ons platteland voltrekt. Een belangrijke oorzaak van deze crisis is de intensieve landbouw. We moeten in Nederland een omslag maken naar duurzame landbouw, en dat kán ook. Dat vraagt moedige politieke keuzes op alle niveaus. Keuzes die getuigen van visie en lef.”

Uit alle inzendingen heeft Natuurmonumenten zes kanshebbers geselecteerd. De genomineerden zijn:

  • Abdeluheb Choho (wethouder, D66)
  • Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid, ChristenUnie)
  • Gerben-Jan Gerbrandy (Europarlementariër, D66)
  • Mario Jacobs (wethouder GroenLinks)
  • Govert van Oord (wethouder OGP Midden-Delfland)
  • Joost van Oostrum (burgemeester, VVD)

Zij sprongen bij zowel publiek als Natuurmonumenten in het oog vanwege hun inzet voor een groenere wereld, hun daadkracht en volharding. 

Iedereen kan zijn of haar favoriete groene politicus nomineren via www.groenstepoliticus.nl. Uit de drie kandidaten met de meeste stemmen, selecteert een vakjury de winnaar. Deze wordt live bekend gemaakt in het VARA-programma Vroege Vogels op zondagochtend 11 maart 2018 op NPO Radio 1. Er kan tot 18 februari gestemd worden.

Bron: Natuurmonumenten